Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging (BBB), heeft scherpe kritiek geuit op het mestplan van haar eigen minister van Landbouw, Femke Wiersma. Dit gebeurde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Van der Plas vindt het plan, dat gericht is op het terugdringen van de mestproductie, te ingrijpend voor de varkens- en pluimveehouders. Ze pleit ervoor om deze sectoren zoveel mogelijk te ontzien. Dit standpunt wordt nu officieel door haar partij naar voren geschoven.
Minister Wiersma presenteerde onlangs een plan waarin de mestproductie fors moet worden verminderd om te voldoen aan de strenge Europese regels. Dit plan houdt in dat er mestrechten worden afgenomen wanneer bedrijven, die niet binnen de familie worden overgedragen, verkocht worden.
De afroming zou neerkomen op 30 procent voor koeien, 25 procent voor varkens en 15 procent voor pluimvee. Deze maatregel moet bijdragen aan het behalen van de doelen die vanuit Brussel zijn opgelegd.
Oneerlijk voor de sector
Van der Plas uitte in het debat haar zorgen over de rechtvaardigheid van deze maatregelen. Volgens haar heeft de varkens- en pluimveesector de mestverwerking al jarenlang goed op orde. Zo zou er volgens de BBB-leider in de pluimveesector zelfs geen sprake zijn van een overschot aan mest.
Ze vraagt zich daarom af waarom juist deze sectoren worden getroffen door de strengere mestplafonds. “In de pluimveesector is er zelfs helemaal geen mest te veel. Wat is de onderbouwing van het verlagen van het mestproductieplafond voor de varkens en kippen? Kunnen deze sectoren worden ontzien?” richtte ze zich tot premier Schoof.
Het voorstel van Van der Plas zou echter niet zonder gevolgen blijven. Wanneer de varkens- en pluimveehouders worden ontzien, dreigt de melkveehouderij mogelijk extra te moeten krimpen om de doelen toch te halen. Dit zorgt voor spanningen tussen de verschillende agrarische sectoren, die elk al met flinke uitdagingen te maken hebben door de strenge milieueisen.
“Harder ingrijpen niet nodig”
Binnen de BBB leeft echter het idee dat het misschien niet nodig is om strenger in te grijpen bij de melkveehouderij. Volgens bronnen binnen de partijtop is er mogelijk sprake van een lagere mestproductie dan de huidige aannames voorspiegelen.
Als dat klopt, zou het beoogde mestreductiebeleid aangepast kunnen worden, waardoor er minder drastische maatregelen nodig zijn. De partij gelooft dat de huidige cijfers onvoldoende realistisch zijn en vraagt om een herbeoordeling van de situatie.
Respect voor Wiersma
Ondanks de kritiek op het mestplan, benadrukte Van der Plas dat er nog steeds veel respect is voor minister Wiersma en haar inspanningen. Wiersma wordt geprezen om haar durf en daadkracht, iets wat volgens Van der Plas bij eerdere kabinetten ontbrak. “Deze minister toont lef en trots.
Boeren kunnen rekenen op steun en een eerlijke beloning. Nog nooit werd er structureel 500 miljoen euro voor agrarisch natuurbeheer vastgelegd, dus 5 miljard in de komende tien jaar,” aldus Van der Plas.
Deze opmerking onderstreept de toegevoegde waarde van Wiersma’s ministerschap, ondanks de interne verdeeldheid binnen de BBB over de invulling van het mestbeleid.