Het Nieuw Sociaal Contract (NSC) ziet haar positie in de peilingen fors dalen. Van de huidige twintig zetels zou de partij er bij nieuwe verkiezingen slechts drie overhouden. Het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij heeft geleid tot een grote vertrouwensbreuk onder de achterban. Velen uiten hun teleurstelling, en de populariteit van de partij neemt snel af. Wat heeft dit verlies van vertrouwen veroorzaakt?
Vertrouwen verloren na vertrek Omtzigt
Voor veel NSC-kiezers was het vertrek van Omtzigt tijdens de formatie een belangrijk breekpunt. Miranda Ranzijn (59) uit Alkmaar geeft aan dat haar vertrouwen in de partij compleet is verdwenen.
Ze was aanvankelijk enthousiast over de oprichting van NSC, maar voelt zich nu teleurgesteld. “Mijn man en ik waren dolende conservatieve kiezers en enorm verheugd toen Omtzigt zijn partij oprichtte,” zegt Ranzijn.
“Helaas zijn we nu een illusie armer. Het weglopen van Omtzigt en het niet oplossen van grote problemen, zoals immigratie, heeft ons vertrouwen compleet weggevaagd.”
Strijd tussen oude en nieuwe politiek
Niet iedereen heeft echter meteen de hoop opgegeven. Rudolf Bovenkamp (59), die in november nog op NSC stemde, blijft voorzichtig positief. Hij waardeerde de ideeën uit Omtzigts boek Een nieuw sociaal contract, maar ziet dat de praktijk vaak tegenvalt.
“Omtzigt pleit in zijn boek voor een nieuwe verhouding tussen burger en overheid, maar in de Tweede Kamer zie ik vooral oude politiek terugkomen. De politieke spelletjes en de bekende tactieken maken het lastig om vertrouwen te houden.”
Bovenkamp benadrukt dat het gebrek aan verandering binnen NSC, ondanks de beloften, reden kan zijn voor afhakers. Veel mensen die op de partij stemden, hoopten op een frisse wind in Den Haag, maar worden nu geconfronteerd met een partij die worstelt met haar eigen identiteit.
Verlies van steun
Het NSC wist bij de verkiezingen een brede groep kiezers aan te trekken, van conservatieven tot progressieven. Toch blijkt dit een uitdaging voor de partij. Veel rechtse kiezers, zoals Chris Elberts, vinden dat de partij te veel naar links is opgeschoven.
Elberts overweegt nu om over te stappen naar de PVV. “Wilders was altijd te extreem voor mij, maar nu Omtzigt zich heeft teruggetrokken, is mijn vertrouwen in NSC compleet weg.”
Tegelijkertijd zijn er ook kiezers zoals Koos van Andel, die nu overstappen naar de SP. Hij uit kritiek op het begrotingsbeleid van NSC, dat volgens hem te veel lijkt op dat van de VVD.
Ook mist hij de ‘straatvechtersmentaliteit’ bij NSC, die hij wel bij de SP terugziet. “Ik ben geschrokken van hoe VVD-achtig NSC zich opstelt op financieel gebied. Daarom stem ik nu op de SP.”
Vragen blijven onbeantwoord
Theun de Groot (62) uit Amsterdam mist vooral een duidelijke visie op de culturele vraagstukken van deze tijd. Volgens hem blijven belangrijke vragen over nationale identiteit en westerse waarden onbeantwoord.
De Groot stemde op NSC vanwege Omtzigts ideeën voor noodzakelijke hervormingen, maar overweegt nu om bij de volgende verkiezingen voor de PVV te stemmen, ondanks zijn afstand tot Wilders’ standpunten.
Ook andere kiezers voelen zich teleurgesteld. Tini Erwich-Zorge (78) uit Schoonhoven had gehoopt dat NSC een einde zou maken aan achterkamertjespolitiek en asielzoekersbeleid, maar ziet weinig van die beloften terug. “Ik dacht dat NSC de partij was die Nederland nodig had, maar het ontbreekt hen aan wilskracht en doorzettingsvermogen.”
NSC’s morele kompas
Helmer Molenaar uit Amsterdam verwachtte van NSC dat ze een analytische en pragmatische partner voor de PVV zouden zijn. Volgens hem zit het morele kompas van NSC de partij echter in de weg bij het oplossen van de problemen waar veel Nederlanders dagelijks mee te maken hebben.
Ook Stacha Moerman uit Bleiswijk, die zelfs lid was van NSC, voelt zich verraden. “Ik dacht dat er eindelijk verandering zou komen, maar niets is minder waar.”
Het vertrek van Pieter Omtzigt
Met het vertrek van Pieter Omtzigt en de teleurstellingen binnen zijn achterban, staat NSC voor een moeilijke tijd. Het vertrouwen is geschaad en veel kiezers overwegen andere opties, variërend van de PVV tot de SP.
Voor NSC lijkt het erop dat de partij serieus moet gaan nadenken over haar koers om te voorkomen dat ze haar positie in de Kamer volledig kwijtraakt.
Plaats een reactie