Zorgminister Fleur Agema (PVV) heeft beloofd een laatste poging te ondernemen om het toekomstplan voor het Zuyderland-ziekenhuis te bespreken. Dit doet zij in overleg met zowel het bestuur van het ziekenhuis als zorgverzekeraar CZ.
De aankondiging kwam na een fel debat in de Tweede Kamer op donderdag, waarbij de voorgenomen verdeling van de zorg over de locaties in Heerlen en Sittard-Geleen voor veel onrust in de regio zorgde.
Streekziekenhuizen in zwaar weer
Het bestuur van Zuyderland heeft de plannen verdedigd door te benadrukken dat de kwaliteit van de zorg behouden kan blijven. Dit zou mogelijk zijn door een herverdeling van diensten binnen de verschillende locaties.
Tegenstanders, met name in Heerlen, zien deze veranderingen echter als een nieuwe klap voor de regio. Ze vergelijken de situatie zelfs met de teloorgang van de mijnen uit het verleden.
Om de onrust te temperen, besloot het ziekenhuisbestuur, samen met zorgverzekeraar CZ, een advies van het regionaal overleg met belanghebbenden over te nemen. Een belangrijke uitkomst van dit overleg is dat de spoedeisende hulp op beide locaties 24/7 open zal blijven.
Politieke druk
Het blijft echter onzeker wat de Tweede Kamer zal doen als Agema er niet in slaagt om de geboortezorg, intensive care en spoedeisende hulp in Heerlen te behouden. Hoewel de minister slechts een beperkte rol heeft in de besluitvorming, houdt de politieke druk aan.
De PVV-fractie, die met 37 zetels een doorslaggevende rol speelt, heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over mogelijke vervolgstappen. Kamerlid René Claassen gaf aan het gesprek tussen de minister en het ziekenhuisbestuur af te willen wachten.
Kritiek op het beleid
De kritische geluiden in de Kamer bleven niet uit. SP-Kamerlid Jimmy Dijk beschuldigde Agema ervan valse hoop te hebben gegeven. ‘Mensen hadden hun hoop gevestigd op u om het ziekenhuis in Heerlen volwaardig te behouden.
U heeft macht verworven op basis van valse hoop,’ aldus Dijk. De woorden van Dijk vonden bijval in de Kamer, waar ook andere partijen zoals GroenLinks-PvdA, vertegenwoordigd door Julian Bushoff, dezelfde zorgen uitten.
Binnen de coalitie werd ook kritiek geuit op het optreden van de minister. VVD-Kamerlid Judith Tielen gaf aan dat minister Agema meer op een Kamerlid leek dan op een minister. Volgens Tielen schoof de minister haar verantwoordelijkheid af op systemen en regelgeving.
Concrete oplossingen bleven daarbij achterwege. Ze vroeg zich af waarom het debat niet was uitgesteld tot na het overleg in Zuid-Limburg. Hierdoor hadden er mogelijk al knopen doorgehakt kunnen worden.
René Claassen kwam nog met een concreet voorstel om de regeldruk binnen het ziekenhuis te verminderen, zodat meer handen vrij zouden komen voor de zorg. De minister was terughoudend om hier direct actie op te ondernemen, wat Claassen ‘erg jammer’ noemde.
Met het debat nog vers in het geheugen, blijft het de vraag of Agema erin slaagt een doorbraak te forceren in het Zuyderland-dossier. De uitkomst van de gesprekken zal bepalend zijn voor het behoud van belangrijke zorgfuncties in Heerlen en de bredere discussie over de toekomst van streekziekenhuizen in Nederland.