Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties opnieuw zijn vastberadenheid uitgesproken om Hezbollah te blijven aanvallen totdat de doelstellingen van Israël zijn bereikt. In een krachtige speech onderstreepte hij dat er geen andere optie is dan door te gaan, waarbij hij benadrukte dat “we zullen winnen, omdat we geen keuze hebben.”
Situatie in Libanon
Tijdens zijn toespraak refereerde Netanyahu aan de voortdurende aanvallen van het Israëlische leger op Hezbollah in Libanon, waarbij de militante groep volgens hem steeds meer terrein verliest. De premier verklaarde dat Israël zal vechten tot “totale overwinning” is behaald, tenzij de gijzelaars die op 7 oktober door Hamas zijn ontvoerd, worden vrijgelaten.
“Deze oorlog kan nu eindigen, maar dat kan alleen als Hamas zich overgeeft, de wapens neerlegt en alle gijzelaars vrijlaat,” benadrukte Netanyahu. Hij sprak ook over de 60.000 Israëli’s die hun huizen nabij de Libanese grens moesten verlaten door Hezbollah-aanvallen en stelde de retorische vraag hoe lang de Amerikaanse overheid zoiets zou accepteren.
Resolutie 1701
Netanyahu uitte zijn frustratie over het feit dat Hezbollah al 18 jaar weigert VN-Veiligheidsraadresolutie 1701 na te leven. Deze resolutie eist dat de militie zich terugtrekt tot voorbij de Litani-rivier, waardoor Israëlische inwoners zonder angst voor nieuwe aanvallen naar hun huizen zouden kunnen terugkeren.
Volgens Netanyahu vormen Hezbollah’s militaire posities een directe bedreiging voor Libanese burgers, aangezien ze “een raket in elke garage en een raketinstallatie in elke keuken” zouden hebben geplaatst.
Iran
In zijn speech maakte Netanyahu gebruik van twee diagrammen die hij aan de VN toonde. Op een daarvan, getiteld “de zegen,” waren landen als Egypte, India, Saudi-Arabië en Soedan groen gekleurd.
Het andere diagram, “de vloek,” toonde landen zoals Iran, Syrië, Irak en delen van Jemen in het zwart. Netanyahu benadrukte dat de keuze voor de toekomst simpel is: welke van deze kaarten zal de toekomst bepalen?
Hij riep de wereld op om de appeasementpolitiek tegenover Iran te beëindigen, en drong aan op “snapback-sancties” tegen Iran vanwege hun nucleaire programma. Netanyahu richtte zich direct tot Iran met de waarschuwing: “Als jullie ons aanvallen, zullen wij terugslaan. Er is geen plek in Iran die buiten het bereik van Israël ligt.”
Normalisatie met Saudi-Arabië
Netanyahu onthulde verder dat er vlak voor de aanval op 7 oktober een akkoord in zicht was tussen Saudi-Arabië en Israël. Toch verklaarde de Saudische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk dat normalisatie van de betrekkingen met Israël alleen mogelijk is als er een Palestijnse staat komt. Netanyahu heeft echter gezworen dit te blokkeren, wat de onderhandelingen bemoeilijkt.
“We waren dicht bij normalisatie en dus ook dicht bij een Palestijnse staat. Het een komt niet zonder het ander,” zei prins Khalid bin Bandar eerder in een interview met de BBC.
Strijd tegen Hamas
Tot slot herhaalde Netanyahu zijn standpunt over Hamas en zei dat Israël erin geslaagd is de infrastructuur van de terreurorganisatie te vernietigen. Toch gaf hij toe dat Hamas nog steeds in staat is om de Gazastrook te besturen, ondanks de inspanningen van Israël om de militaire capaciteiten van de groep uit te schakelen.
“We streven er niet naar om Gaza opnieuw te vestigen,” benadrukte Netanyahu, terwijl hij opriep tot het einde van de machtspositie van Hamas. “Als Hamas aan de macht blijft, zullen ze zich hergroeperen, herbewapenen en opnieuw aanvallen, zoals ze hebben gezworen te doen. Hamas moet verdwijnen.”
Netanyahu sloot zijn toespraak af door te benadrukken dat Israël vrede wil. “Israël zoekt vrede, Israël verlangt naar vrede en zal opnieuw vrede sluiten.” Hij erkende echter dat Israël wordt geconfronteerd met vijanden die streven naar hun vernietiging.