In Den Haag loopt de spanning op, en Geert Wilders, leider van de PVV, speelt daarin een hoofdrol. Wilders richt zijn pijlen op NSC en verhoogt de druk met zijn speculaties over een mogelijke kabinetsval. Het draait allemaal om zijn noodwet om de asielinstroom te beperken.
Wilders stelt zonder omhaal dat als hij deze wet niet krijgt, het kabinet een serieus probleem tegemoet gaat. Zijn uitspraken brengen de politieke discussie naar een nieuw hoogtepunt.
Politieke spanning rond asielmaatregelen groeit
De discussie over de asielmaatregelen, die al op scherp stond, wordt verder aangescherpt door Wilders’ woorden. Dinsdagmiddag sprak hij met de pers in de Tweede Kamer en gaf aan dat er een ‘spannend overleg’ op de agenda staat met premier Dick Schoof.
Het onderwerp? De omstreden noodwet die Wilders koste wat kost wil doordrukken. Hij benadrukte: “Als we dat niet krijgen, heeft het kabinet een probleem.”
Wilders en de NSC van Pieter Omtzigt staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om deze wet. Waar Wilders vastberaden is, toont de NSC zich terughoudend.
Het bezwaar van de NSC richt zich voornamelijk op het feit dat het parlement door de noodwet mogelijk buitenspel komt te staan. Wilders toont zich echter strijdvaardig: “Ik ben bereid om te praten, maar er moet wel wat gebeuren,” aldus de PVV-leider.
Kritische NSC stelt harde voorwaarden
NSC stelt harde voorwaarden aan hun steun voor de noodwet. De partij wil alleen instemmen als de Raad van State, de voornaamste adviseur van het kabinet, geen negatief advies geeft over de wet.
Bovendien moet de motivering van de wet deugdelijk zijn, anders komt er geen handtekening van de NSC. Wilders daarentegen houdt voet bij stuk en toont weinig interesse in de mening van ambtenaren en juristen. Dit bleek al tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen.
Wilders maakt duidelijk dat hij niet zal inbinden. “Ik heb geen ruggengraat van een banaan,” zei hij eerder, en dinsdag herhaalde hij dat standpunt. Hij blijft bij zijn standpunt: zonder een noodknop wordt het volgens hem erg lastig om verder te gaan.
De boodschap is helder: de noodwet moet er komen, ongeacht de obstakels. “We gaan ervan uit dat iedereen staat voor zijn handtekening,” aldus Wilders.
Premier Schoof en de Raad van State spelen sleutelrollen
Premier Dick Schoof weersprak tijdens het Prinsjesdagdebat het idee dat er al een besluit is genomen over de nieuwe asielwet. Volgens Wilders klopt dat echter niet: “In zowel het hoofdlijnenakkoord als in het regeerprogramma staat dat er een noodprocedure komt,” stelt hij.
Wilders benadrukt dat dit een bindende afspraak is waar het kabinet niet van af kan wijken. Hiermee zet hij de discussie verder onder druk en maakt hij het moeilijk voor zijn partij om later concessies te doen.
De bal ligt nu nadrukkelijk bij de NSC, die kritisch blijft. Nicolien van Vroonhoven, waarnemend fractievoorzitter van de NSC, reageerde dinsdag terughoudend op Wilders’ uitspraken.
“De bal ligt bij het kabinet,” zei ze, en voegde eraan toe dat de NSC de noodwet alleen zal steunen als deze deugdelijk is gemotiveerd. Daarna zullen ze pas verder kijken.
Besluit over asielwet komt snel dichterbij
In de komende weken moet er een knoop worden doorgehakt. Premier Schoof wil uiterlijk eind oktober de asielplannen bespreken in de ministerraad. Hij heeft daarbij al aangegeven dat het plan solide moet zijn.
Het voorstel komt van asielminister Marjolein Faber, die namens de PVV in het kabinet zit. Schoof zal zich persoonlijk bezighouden met zowel het voorstel als de agendering. Hiermee krijgt de kwestie een prominente plek op de politieke agenda.
Met de harde opstelling van Wilders en de terughoudendheid van de NSC lijkt het politieke spel rond de asielwet te verharden. De vraag blijft of Wilders’ dreiging van een kabinetsval werkelijkheid wordt als de wet er niet door komt.
[convertkit form=7182599]