Minister-president Dick Schoof benadrukt dat de Tweede Kamer, inclusief de coalitiepartijen, voldoende ruimte biedt voor ‘extraparlementaire’ aanpassingen aan de overheidsbegroting. De spanningen rondom de begroting kwamen eerder aan het licht toen Nieuwsuur meldde dat het kabinet op het punt stond te vallen.
Dit gebeurde nadat de toenmalige fractieleider van NSC, Pieter Omtzigt, zijn steun voor de begroting aanvankelijk weigerde. Ondanks deze dreiging is Schoof van mening dat er ruimte blijft om veranderingen door te voeren, zij het binnen bepaalde grenzen. “Die begroting gaat over de hoofdlijnen, niet over de details,” aldus de premier.
Ruimte voor aanpassingen blijft mogelijk
Schoof ziet vooral binnen de details ruimte voor wijzigingen. In de komende weken zullen er debatten plaatsvinden waarin de begrotingen van de verschillende ministeries uitgebreid besproken worden. Tijdens deze besprekingen is het volgens Schoof mogelijk om aanpassingen door te voeren in de financiële plannen.
Hij benadrukt echter dat de kern van de miljoenennota overeind moet blijven. “Op hoofdlijnen moet de miljoenennota door de vier partijen gesteund worden. Als dat niet gebeurt, begint het kabinet aan een heilloze missie, en dat was nooit mijn bedoeling,” verklaart de premier.
Kritiek op extraparlementair karakter van het kabinet
Het extraparlementaire karakter van het kabinet ligt onder vuur, maar Schoof wijst deze kritiek resoluut van de hand. Hij benadrukt dat de term ‘extraparlementair’ onterecht wordt uitgelegd alsof het kabinet geen contact heeft met de Kamer, of dat contact met de Kamer zou betekenen dat er sprake is van traditionele politiek.
“Dat is een valse voorstelling van zaken,” stelt Schoof. Hij gaat zelfs verder door te stellen dat deze dichotomie niet klopt en dat het extraparlementaire karakter juist meer ruimte biedt voor samenwerking, zowel binnen als buiten de Kamer.
Stevige debatten in de Kamer
In de praktijk ziet Schoof tijdens de debatten regelmatig bewijs van het extraparlementaire karakter van zijn kabinet. Hij geeft toe dat de discussies soms stevig kunnen zijn. “Soms denk ik ook weleens dat het iets minder mag,” voegt hij daaraan toe.
Deze stevige discussies tussen bewindspersonen en de fracties die het kabinet steunen, illustreren volgens de premier juist de kracht van deze regeringsvorm. Ondanks de uitdagingen lijkt hij vastberaden om deze manier van regeren voort te zetten.
Kabinetsval ternauwernood voorkomen
Hoewel de premier zelf geen verdere details wil geven over een mogelijke kabinetsval, geven bronnen bij Nieuwsuur aan dat de onderhandelingen eind augustus op een haar na zijn mislukt. VVD-leider Dilan Yesilgöz en NSC-leider Pieter Omtzigt stonden lijnrecht tegenover elkaar.
Omtzigt weigerde akkoord te gaan met de begroting als gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden niet een hogere koopkracht zouden krijgen. Aan de andere kant pleitte Yesilgöz juist voor meer financiële voordelen voor werkenden. Uiteindelijk zou PVV-leider Geert Wilders met een lijmpoging de impasse hebben doorbroken, waarna Omtzigt akkoord ging met de begroting.
De spanningen binnen de coalitie blijven dus voelbaar, maar voor nu lijkt het kabinet de storm te hebben doorstaan.