Premier Dick Schoof heeft woensdag tijdens het debat over de begroting van Algemene Zaken in de Tweede Kamer krachtig afstand genomen van het verzoek van PVV-Kamerlid Marco Deen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan.
Schoof maakte duidelijk dat het kabinet volledig achter burgemeesters staat, inclusief die van Amsterdam. “Het gaat veel te ver om het ontslag van een burgemeester om politieke redenen te vragen,” benadrukte hij.
De premier deed zijn uitspraak naar aanleiding van een oproep van PVV-Kamerlid Marco Deen. Deze oproep werd gedaan tijdens de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken. Deen pleitte daarin voor het ontslag van burgemeester Femke Halsema.
Hij uitte zijn onvrede over hoe Halsema de pro-Palestijnse demonstratie had aangepakt tijdens de herdenking van de Hamas-aanval op 7 oktober vorig jaar. Volgens Deen, en ook PVV-leider Geert Wilders, had Halsema “gewelddadige activisten te dicht bij de herdenking” laten komen. Dit gebeurde ondanks dat er 322 demonstranten waren opgepakt.
Kabinet verdedigt instituties en grondrechten
Schoof benadrukte dat het kabinet pal staat voor de Nederlandse democratische instituties en de respectvolle omgang ermee. “Burgemeesters leggen verantwoording af aan de gemeenteraad, en dat is de juiste plek voor dergelijke discussies, niet hier,” verklaarde hij.
De premier wilde verder niet ingaan op de tweets van Geert Wilders, waarin de PVV-leider scherpe kritiek uitte op Halsema. “Ik reageer op wat er in de Kamer wordt gezegd, niet op wat er op sociale media gebeurt,” zei Schoof ferm, ondanks aandringen van de oppositie.
Schoof bleef voorzichtig in zijn reactie op de vraag of de eisen van de PVV in strijd zijn met de rechtsstaatsverklaring. Deze verklaring werd eerder dit jaar door de coalitiepartijen overeengekomen.
De verklaring waarborgt de bescherming van de grondrechten en de democratische rechtsstaat. Volgens Joost Sneller (D66) kunnen de uitspraken van Geert Wilders deze bescherming in gevaar brengen.
Sneller waarschuwde dat Wilders de grenzen van de rechtsstaatsverklaring blijft opzoeken. Dit zal volgens hem doorgaan zolang de premier geen consequenties verbindt aan Wilders’ uitspraken.
Klaver en Bikker uiten steun voor Schoof
Tijdens het debat omarmde Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) de verklaring van Schoof, maar hij uitte ook kritiek. “Gisteren vond ik de reactie van de premier onvoldoende, maar vandaag klinkt hij veel steviger,” stelde Klaver.
Desondanks bleef hij teleurgesteld dat Schoof weigerde een direct verband te leggen tussen de uitspraken van Wilders en de rechtsstaatsverklaring. “U bent de premier, maar verwijst naar de minister van Binnenlandse Zaken om het op te lossen. Daarmee ondermijnt u uw eigen woorden,” voegde hij toe.
Mirjam Bikker (ChristenUnie) sprak haar steun uit voor Schoof en sloot zich aan bij zijn verdediging van de instituties. “Het was noodzakelijk dat de minister-president zich uitsprak tegen de aanvallen op burgemeester Halsema. We moeten als Kamer onze instituties ondersteunen,” benadrukte zij.
Het debat zal donderdag verdergaan, waarbij minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken mogelijk verdere toelichting geeft over het functioneren van burgemeesters en de rechtsstaat.
Heeft Schoof dit goed aangepakt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.