Minister Faber van Asiel en Migratie (PVV) heeft haar plan om zogenoemde terugkeerborden bij asielzoekerscentra (azc’s) te plaatsen moeten intrekken. Op deze borden zou in verschillende talen de boodschap staan: ‘Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer’.
Het plan werd echter van tafel geveegd nadat een meerderheid in de Tweede Kamer tegen stemde. Met de steun van coalitiegenoot NSC werd de motie aangenomen om het plan te stoppen.
Faber verdedigde haar voorstel door te verwijzen naar haar bezoek aan Denemarken, waar zij inspiratie zou hebben opgedaan voor manieren om asielzoekers te ontmoedigen naar Nederland te komen.
Hoewel Faber stelde dat de terugkeerborden voortkwamen uit de Deense situatie, bleek dit niet te kloppen. In Denemarken bestaan dergelijke borden niet. Een anonieme bron in Fabers omgeving vertelde zelfs: “Het bestaat alleen in haar hoofd.”
Kritische stemmen in de Kamer
Het debat in de Tweede Kamer verliep scherp, met CDA-leider Henri Bontenbal die een motie indiende om het plan te blokkeren. De motie kreeg een meerderheid dankzij de doorslaggevende steun van de NSC. Bontenbal uitte zijn zorgen en stelde dat hij pessimistisch werd van de plannen van Faber.
Ondanks de felle kritiek van coalitiegenoten VVD en BBB, stemden zij niet mee met de motie van het CDA. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas noemde het voorstel ‘vluchtelingen pesten’. Zij zei in een interview met NRC: “De focus moet liggen op daadwerkelijke maatregelen, niet op dit soort symbolische acties.”
VVD-leider Dilan Yesilgöz deelde deze kritiek en benadrukte dat echte actie belangrijker is dan het plaatsen van borden. “Ik wil liever zien dat Faber maatregelen neemt om de instroom van asielzoekers daadwerkelijk te verlagen,” aldus Yesilgöz.
Faber blijft achter haar plan staan
Ondanks de afwijzing van haar voorstel in de Kamer, hield Faber vast aan haar ideeën. Voor de camera verklaarde ze dat ze haar plannen niet als omstreden beschouwt. “Ik ben beleid,” zei ze, waarmee ze haar vasthoudendheid onderstreepte. De afgelopen dagen bleef ze publiekelijk achter haar plan staan, ondanks de toenemende druk vanuit de Kamer en de samenleving.
Het debat over asiel en migratie blijft de gemoederen bezighouden, vooral nu de regering probeert een balans te vinden tussen de opvang van vluchtelingen en de zorgen van de samenleving over migratiebeleid. Voor Faber lijkt dit echter een strijd te worden waarin ze haar beleid zal moeten aanpassen om de steun van de Kamer te behouden.
Wat vind je ervan dat NSC de doorslag gaf? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.