Vorige week laaide de spanningen hoog op in Amsterdam na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Deze wedstrijd vond plaats te midden van de escalerende Israël-Hamas-oorlog, en de nasleep was in de hoofdstad voelbaar. Na afloop ontstonden verschillende incidenten, waarbij zowel antisemitisme als geweld door Maccabi-hooligans een rol speelden.
Verontrustende beelden
De wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv, die plaatsvond te midden van het oplopende conflict in het Midden-Oosten, mondde uit in onrustige situaties in Amsterdam. Na de wedstrijd kwamen beelden op sociale media naar voren die toonden hoe joodse personen werden belaagd. Politici en prominenten spraken hun zorgen uit over deze jodenhaat. Tegelijkertijd blijkt dat ook Maccabi Tel Aviv-hooligans zich schuldig maakten aan geweld. Op video’s is te zien hoe boze fans zich agressief door Amsterdam bewegen.
Demonstratieverbod en arrestaties
De escalatie leidde tot ingrijpende maatregelen van burgemeester Femke Halsema. Tijdens een persconferentie op vrijdag kondigde zij een demonstratieverbod af voor het weekend, waarbij ook een verbod op gezichtsbedekkende kleding werd ingesteld. Ondanks deze verboden verzamelden mensen zich alsnog op de Dam, wat leidde tot meer dan vijftig arrestaties, zo meldde de politie.
Hooligans bewapend
Naast de aanvallen op joodse inwoners bleek later dat ook Maccabi Tel Aviv-hooligans de Amsterdamse straten onveilig maakten. Gewapend met riemen, houten planken en ijzeren palen, trokken de hooligans door de stad en gooiden zelfs stenen naar gebouwen waar Palestijnse vlaggen hingen. Onder andere fotograaf Annet de Graaf legde vast hoe Maccabi-fans de confrontatie met Amsterdammers aangingen. Op beelden van YouTuber Bender is eveneens te zien hoe de hooligans zich gewelddadig gedroegen. De politie onderzoekt de beelden als onderdeel van hun onderzoek.
Politieonderzoek naar incidenten
Tijdens de persconferentie van vrijdag lichtte politiechef Peter Holla toe dat Maccabi Tel Aviv-hooligans op het Rokin een Palestijnse vlag van een gevel rukten, een taxi op de Dam vernielden en een Palestijnse vlag in brand staken. Daarnaast werden leuzen en liederen met provocerende teksten over Palestijnen geschreeuwd. Burgemeester Halsema gaf aan dat deze gedragingen „geen enkel excuus” zijn voor de ongeregeldheden in Amsterdam, al erkende ze dat het de algemene sfeer in de stad beïnvloed kan hebben.
Oorlog in Israël en Gaza
De Israël-Hamas-oorlog, die de aanleiding vormde voor de spanningen in Amsterdam, eist nog steeds vele levens in Gaza. In een recente uitzending van Bar Laat uitte een man met een Palestijnse vlag zijn woede over de situatie in Gaza. Hij sprak emotioneel over de vermeende genocide in Palestina. Presentator Jeroen Pauw liet de man uiteindelijk door beveiliging verwijderen, terwijl hij uitriep: „Stop de genocide in Gaza. Schandalig Jeroen, dat je geen podium geeft aan de anti-genocide demonstranten, terwijl kinderen levend worden verbrand in Gaza.”