De verblijfsvergunning voor oorlogsvluchtelingen wordt ingekort van vijf naar twee jaar, als het aan asielminister Marjolein Faber ligt. Deze aanpassing volgt na haar bezoek aan Denemarken, waar een streng asielbeleid wordt gevoerd. “In Denemarken is het heel sober. Dan krijg je een ander verhaal,” aldus Faber. De minister ziet Denemarken als een voorbeeld voor een strenger beleid in Nederland.
Afschaffing permanente asielvergunningen
Uit eerdere kabinetsplannen bleek al dat Faber de onbepaalde asielvergunningen voor oorlogsvluchtelingen wil afschaffen. Momenteel krijgen asielzoekers een verblijfsvergunning voor vijf jaar, waarna zij in aanmerking kunnen komen voor een permanente vergunning.
Volgens de minister maakt dit Nederland echter te aantrekkelijk voor asielzoekers. Ze pleit voor kortere verblijfsvergunningen, net zoals in Denemarken. “Van de onbepaalde vergunning wil ik helemaal af. Onze tijdelijke vergunning duurt nu nog vijf jaar, maar als het aan mij ligt, wordt dat twee jaar,” verklaarde Faber.
Herziening van de verblijfsduur
Faber benadrukt dat asielzoekers na de eerste twee jaar nog steeds een nieuwe verblijfsvergunning kunnen aanvragen. “Er zijn genoeg mogelijkheden. Op een gegeven moment kun je zelfs een aanvraag doen om Nederlander te worden, maar dat is een lange weg,” aldus Faber.
Toch blijft ze bij haar standpunt dat de permanente vergunning moet verdwijnen. Deze wijziging zou gelden voor asielzoekers die tijdelijke bescherming nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege oorlogssituaties.
Tijdelijke en permanente bescherming
Het kabinet wil een duidelijk onderscheid maken tussen asielzoekers die tijdelijke bescherming nodig hebben en diegenen die, vanwege persoonlijke omstandigheden, permanent asiel behoeven.
Volgens Faber zou dit onderscheid een belangrijke stap zijn in het aanscherpen van het Nederlandse asielbeleid. “Dan wordt gezinshereniging ook lastiger. Dat kan alleen als iemand aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het hebben van een huis en voldoende inkomen,” aldus de minister.
Strenger asielbeleid
Faber noemt deze stappen een onderdeel van wat ze beschrijft als ‘het strengste asielbeleid ooit’. De discussie binnen de coalitie over de invoering van een noodwet voor verdere maatregelen verloopt echter moeizaam.
Faber heeft de taak om binnen het kabinet voldoende steun te krijgen voor haar plannen. PVV-leider Geert Wilders reageerde fel op kritiek vanuit de Nieuwe Sociale Contracten (NSC). “Als het kabinet met andere plannen komt, weet ik niet of we dat kunnen dragen,” stelde Wilders scherp.
Met deze plannen wordt het Nederlandse asielbeleid verder aangescherpt, iets waar binnen en buiten de politiek nog veel over te doen zal zijn.
Plaats een reactie