ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit ervoor om geen nieuwe verkiezingen uit te schrijven bij een eventuele val van het kabinet. Tijdens een gesprek op het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1 benadrukte ze dat de grondwet, specifiek artikel 64, deze optie ook niet verplicht. “Het hoeven niet direct nieuwe verkiezingen te worden,” aldus Bikker.
De laatste landelijke verkiezingen zijn nog geen jaar geleden gehouden. Volgens Bikker is het verstandiger om, indien het kabinet valt, samen te bekijken of het benoemen van een nieuwe informateur een betere weg is om uit de impasse te komen.
“In plaats van dat we maar blijven praten en ruziemaken, moeten we zoeken naar manieren om verder te komen zonder direct weer naar de stembus te gaan.”
Kritiek op symboolpolitiek en roep om actie
Bikker liet weten dat het kabinet zich moet concentreren op de verantwoordelijkheid die de kiezer hen heeft gegeven. Hoewel ze het niet altijd eens is met de beslissingen van het kabinet, benadrukt ze dat dit juist de kern van een democratie is.
“Wat mij betreft moeten ze nu vooral aan de slag. Het hele tijd blijven hangen in gedoe en discussies, daar schieten we niets mee op,” aldus de CU-leider.
Ze uitte kritiek op wat zij ziet als symboolpolitiek van bepaalde ministers. Ze verwees hierbij naar ministers die in het buitenland lessen zouden hebben geleerd, maar waarbij datzelfde buitenland uiteindelijk een andere kant van het verhaal laat zien.
Een voorbeeld hiervan zijn de acties van PVV-minister Faber in Denemarken, waar kritiek kwam op zijn beleid. Ook PVV-minister Klever, die een omstreden gesprek voerde met de regering van Oeganda, werd door Bikker genoemd.
Verzet tegen de spoedwet asiel
Een van de grote uitdagingen waar het kabinet nu mee te maken heeft, is de asielcrisis. Bikker hoopt dat er snel een oplossing komt, maar ze is duidelijk tegen een spoedwet om dit probleem aan te pakken.
“Er moet een normaal wetgevingsproces zijn, waarbij eerst de Tweede en daarna de Eerste Kamer zich over de wet buigen,” legt Bikker uit. Als een spoedwet wordt voorgesteld, vindt ze dat de Kamer terug moet komen van reces om dit op een correcte manier te behandelen.
Ze benadrukt dat de vier coalitiepartijen nu een verantwoordelijkheid hebben om dit probleem aan te pakken en dat het geen moment is om te speculeren over verkiezingen. “Het land heeft nu actie nodig, geen geflirt met de stembus,” zegt Bikker resoluut.
Mogelijkheid tot grenscontroles
Op het gebied van migratiebeleid sluit de ChristenUnie grenscontroles niet uit als maatregel om kansarme asielzoekers te weren. Bikker verwees naar Duitsland, dat al dergelijke controles heeft ingevoerd, en naar Oostenrijk en Frankrijk, waar ook stappen in die richting zijn gezet. “Ik vind dat we die optie open moeten houden,” aldus Bikker.
Volgens haar zouden vluchtelingen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, nog steeds toegang tot het land kunnen krijgen. Maar voor degenen die geen recht hebben op verblijf, moet de deur worden gesloten. “We moeten duidelijk zijn: als je hier niet hoort te zijn, is het niet aan de orde en is ons land niet de plek voor jou.”