De discussie rondom een mogelijke noodwet om immigratie te beperken zorgt voor verdeeldheid onder Nederlanders. Uit een peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat een meerderheid van 57 procent liever een gewone wet of een spoedwet ziet. Slechts 35 procent van de respondenten staat open voor een noodwet. Met name kiezers van de PVV laten verdeeldheid zien over deze kwestie.
Kabinet ziet noodzaak in noodwet
De regeringspartijen zien de huidige situatie als een asielcrisis. Om hier snel op te kunnen reageren, wordt overwogen om het parlement tijdelijk buitenspel te zetten via het noodrecht. Dit zou het mogelijk maken om maatregelen te nemen zonder de gebruikelijke parlementaire controle. De komende week wordt verwacht dat er duidelijkheid komt over de inzet van het noodrecht.
De invoering van een noodwet heeft vooral steun binnen de PVV, waar een aanzienlijke groep het als noodzakelijk ziet. De grote vraag is echter of het kabinet de noodzaak van deze wet goed kan onderbouwen. Slechts 28 procent van de respondenten gelooft dat het kabinet hierin zal slagen. PVV-stemmers zijn daarentegen optimistischer; 59 procent verwacht dat een sterke onderbouwing mogelijk is.
Verschillende standpunten in het debat
De discussie over de noodwet brengt uiteenlopende meningen naar boven. Een voorstander van de noodwet verwoordt het als volgt: “Omdat er nu doorgepakt moet worden. Dit is wat veel Nederlanders willen. Het is gewoon echt genoeg.” Daartegenover staat de mening van een tegenstander: “Zo werkt de democratie nu eenmaal. En dat moeten we koesteren.”
Ondanks de scherpe meningsverschillen, geeft een meerderheid aan dat de discussie hen niet veel uitmaakt. Maar liefst 55 procent van de ondervraagden zegt dat het hun niet uitmaakt hoe de immigratie beperkt wordt, zolang het maar gebeurt.
Wilders onder druk om noodwet te laten varen
Bijna tweederde van de Nederlanders (63 procent) zou het toejuichen als Geert Wilders een compromis sluit en de plannen voor de noodwet laat vallen. Dit geldt zowel voor coalitiestemmers (61 procent) als voor oppositiestemmers (76 procent).
Alleen binnen de achterban van de PVV is de verdeeldheid groot. Hier vindt 43 procent het een goed idee dat Wilders de noodwet loslaat, terwijl 48 procent daar tegen is.
Een PVV-stemmer legt uit: “Hij moet doen wat hij beloofd heeft. Om die reden is er op hem gestemd.” Een ander PVV-panellid vult aan: “Wilders heeft al heel veel weggegeven in de onderhandelingen, en nu moet de noodwet ook nog van tafel?”
Vermoeidheid over de discussie
Opiniepeiler Gijs Rademaker van RTL Nieuws merkt op dat veel mensen de discussie over de noodwet beu zijn. “Een meerderheid zegt: het maakt me niet echt uit hoe de immigratie beperkt wordt, áls dat maar gebeurt.”
Vooral de groep die tegen een noodwet is, vindt het belangrijk dat de democratische controle blijft bestaan. Zij willen dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer betrokken blijven bij de besluitvorming.
Beoordeling Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber
Naast de discussie over de noodwet werd ook gevraagd naar de prestaties van Marjolein Faber, de huidige Minister van Asiel en Migratie. Een meerderheid van 55 procent vindt dat ze het niet goed of zelfs slecht doet in haar functie.
Slechts 36 procent van het panel beoordeelt haar functioneren als redelijk tot goed, een daling ten opzichte van september toen dit nog 44 procent was.
Kritiek op haar functioneren komt vooral voort uit haar rommelige communicatie, zo blijkt uit de reacties. “Ze komt rommelig over”, zegt een van de respondenten. Toch zijn er ook mensen die begrip tonen: “Ze probeert in ieder geval iets. In het vorige kabinet zeiden ze al bij voorbaat dat er niets mogelijk was.”
Achtergrond van het onderzoek
Het onderzoek vond plaats op 17 en 18 oktober onder bijna 16.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Na weging is het representatief voor vijf variabelen: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt in totaal meer dan 43.000 leden.