In 2030 wordt de spoedeisende hulp (SEH) in Heerlen afgeschaald en gaat deze samen met de SEH in Geleen. Zorgminister Fleur Agema (PVV) bracht onlangs een bezoek aan het Zuyderlandziekenhuis in een laatste poging om beide SEH’s open te houden, maar zonder succes.
Ondanks gesprekken met zowel het ziekenhuisbestuur als zorgverzekeraar CZ, bleef de uitkomst onveranderd. De minister verklaarde tijdens haar bezoek dat ze begrijpt waarom het Zuyderland nog maar één SEH kan blijven onderhouden.
Hiermee voldeed ze aan haar eerdere belofte aan de Tweede Kamer om grondig te onderzoeken of het behouden van een volwaardige spoedeisende hulp in Heerlen mogelijk was. Helaas bleken de plannen van het ziekenhuis onvermijdelijk te zijn.
‘Toekomstplan Zuyderlandziekenhuis’
Hoewel de bestuurders van het ziekenhuis waardering uitspraken voor de inspanningen van de minister, veranderde dit niets aan de bestaande plannen. Minister Agema gaf na haar bezoek aan dat het toekomstplan van het Zuyderlandziekenhuis verantwoord is.
In de afgelopen maanden heeft ze haar standpunt bijgesteld. Als Kamerlid streed ze jarenlang voor het behoud van streekziekenhuizen, maar inmiddels ziet ze in dat de concentratie van zorg onontkoombaar is.
Het Zuyderlandziekenhuis beschikt over twee hoofdlocaties, één in Heerlen en één in Sittard-Geleen. Het bestuur heeft besloten om een deel van de zorg te concentreren op één locatie.
Hierdoor zullen vanaf 2030 de spoedeisende hulp, intensive care en acute geboortezorg van Heerlen naar Geleen verplaatst worden. Geleen ligt ongeveer achttien kilometer verderop. Volgens de minister is deze verplaatsing een noodzakelijke stap, gezien de uitdagingen waarmee de zorgsector momenteel kampt.
’Het gaat gewoon niet’
Het besluit om de SEH in Heerlen te sluiten, betekent dat 7 procent van de zorg daar verdwijnt. Het openhouden van een volwaardige spoedeisende hulp in Geleen bespaart naar schatting 200 miljoen euro in vergelijking met het handhaven van de SEH in Heerlen.
Bovendien speelt het aanhoudende personeelstekort een cruciale rol. Beide SEH’s kunnen momenteel niet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen vanwege het gebrek aan gekwalificeerd personeel. “Het gaat gewoon niet,” verklaarde bestuursvoorzitter David Jongen tijdens een debat over het Zuyderland twee weken geleden.
Toch heeft Agema met het ziekenhuis afgesproken dat bij de nieuwbouw in Heerlen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst de SEH en intensive care opnieuw te openen, mocht het personeelstekort opgelost worden. Zorgverzekeraar CZ heeft toegezegd de kosten hiervan te dragen, mocht dit scenario werkelijkheid worden.
Alternatief kraamhotel in Heerlen
Een ander aspect van de zorgverplaatsing is de verhuizing van het uitgebreide geboortecentrum naar Geleen. De minister bekijkt samen met het ziekenhuis of een kraamhotel in Heerlen een haalbare vervanging kan zijn voor vrouwen met een laag risicoprofiel.
In dit hotel zouden vrouwen terechtkunnen voor eenvoudige bevallingen. Bij complicaties, zoals vroeggeboorten of een keizersnede, moeten zij echter alsnog naar Geleen uitwijken.
Plan lijkt te laat voor Heerlen
Minister Agema benadrukt dat haar plannen vooral gericht zijn op het verbeteren van de zorg in regionale gebieden. Voor Heerlen komt dit echter te laat, tenzij het personeelstekort de komende jaren drastisch wordt aangepakt.
Hoewel de Tweede Kamer meerdere moties indiende om de verhuizing van de SEH, intensive care en acute geboortezorg te voorkomen, heeft de minister deze naast zich neergelegd. Haar belangrijkste argument is dat de patiëntveiligheid niet in gevaar komt en dat de toegang tot zorg gewaarborgd blijft volgens de inspectie.
De besluitvorming rond de zorgverplaatsing naar Geleen blijft omstreden, maar het lijkt erop dat de zorg in de regio zich steeds meer zal moeten concentreren. Of dit de juiste koers is, zal de komende jaren blijken.