Minister Femke Wiersma van Landbouw onderzoekt de mogelijkheid om de veesector toch toestemming te geven om stroomstootapparatuur te gebruiken. Daarmee keert ze zich af van het beleid van haar voorganger Piet Adema, die eerder dit jaar aankondigde dat er een verbod op deze praktijken zou komen.
Dit verbod was een reactie op diverse misstanden binnen de sector. De minister wil echter in gesprek met de sector om te voorkomen dat Nederland striktere regels oplegt dan andere Europese landen.
Wiersma baseert haar besluit op afspraken uit het hoofdlijnenakkoord, waarin staat dat nationale regels niet verder mogen gaan dan Europese wetgeving. Volgens haar moet Nederland voorkomen dat het extra regels invoert die de concurrentiepositie van Nederlandse boeren verslechteren. Tegelijkertijd wil ze wel kijken hoe het dierenwelzijn kan worden verbeterd zonder dat dit de sector onevenredig belast.
Stroomstootapparatuur
Het gebruik van stroomstootapparatuur, ook wel veeprikkers genoemd, is al langere tijd een onderwerp van discussie. Vooral nadat de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood in 2022 beelden naar buiten bracht van bedrijven die ongeoorloofd gebruik maakten van deze apparatuur, is de kritiek fors toegenomen.
De beelden zorgden voor een golf van verontwaardiging, en diverse bedrijven kregen boetes opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het mishandelen van varkens.
Deze onthullingen hebben bijgedragen aan het besluit van minister Adema om een verbod op veeprikkers aan te kondigen. Hij wilde daarmee een duidelijk signaal afgeven dat Nederland streeft naar hogere dierenwelzijnsnormen. Het voorstel van Wiersma om dit beleid terug te draaien, zorgt daarom voor veel kritiek, zowel binnen als buiten de politiek.
Kritiek vanuit de Tweede Kamer
Het besluit van Wiersma om opnieuw in gesprek te gaan met de veesector, in plaats van het verbod door te voeren, stuit op stevige kritiek in de Tweede Kamer. Onder andere VVD-Kamerlid Thom van Campen uitte zijn teleurstelling over de koerswijziging van de minister.
“Er zijn genoeg alternatieven om dieren op een diervriendelijke manier te drijven,” aldus Van Campen. Hij benadrukt dat de Kamer juist meer stappen wil zetten richting een beter dierenwelzijn. “Adema wilde van Nederland een gidsland maken op het gebied van dierenwelzijn, en nu doet deze minister dit? Het is een stap terug.”
Ook Esther Ouwehand, fractieleider van de Partij voor de Dieren, uitte haar ongenoegen op X (voorheen Twitter).
En ja hoor. Wiersma schrapt het verbod op stroomstootwapens in de veehouderij. Afschuwelijke dierenmishandeling bij transport mag dus gewoon doorgaan
Met dank aan Wilders, die de sleutels van het ministerie aan de BBB heeft gegeven.
Arme, arme dierenhttps://t.co/arojzzZ29J
— Esther Ouwehand (@estherouwehand) September 20, 2024
Debat over dierenwelzijn
Komende woensdag staat er een debat gepland over dierenwelzijn in de veehouderij. Tijdens dit debat zal ongetwijfeld uitgebreid worden gesproken over het besluit van Wiersma en de toekomst van de stroomstootapparatuur in Nederland.
Het is aan de Kamer om te bepalen of het beleid van de nieuwe minister kan rekenen op voldoende steun, of dat er toch een verbod op de apparatuur komt, zoals eerder was voorgesteld.
Met de druk vanuit de Kamer en het maatschappelijk debat over dierenwelzijn zal de uitkomst van dit debat waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de koers die Nederland op dit gebied gaat varen.
Plaats een reactie