De huurprijzen in de vrije sector zijn afgelopen kwartaal opnieuw fors gestegen. Uit gegevens van makelaarsvereniging NVM en vastgoedorganisatie VGM NL blijkt dat huurders nu te maken hebben met prijzen die bijna 7 procent hoger liggen dan een jaar eerder.
De stijgende lijn zet zich al bijna tien jaar voort, op een korte daling in de tweede helft van 2022 na. De huurmarkt blijft daarmee onder druk staan, wat vooral zichtbaar is in de hogere prijzen voor nieuwe huurcontracten.
Gemiddeld betaalde je het afgelopen kwartaal 16,81 euro per vierkante meter, een stijging van 6,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. NVM en VGM NL baseren hun cijfers op de huurprijzen van nieuwe contracten. Huurders die in hetzelfde huis blijven wonen, worden niet meegenomen in deze berekening. Dit toont aan dat nieuwkomers op de huurmarkt het steeds zwaarder krijgen.
Grote prijsverschillen tussen steden: Amsterdam het duurst
De verschillen in huurprijzen tussen steden zijn opvallend groot. In Amsterdam ben je veruit het duurst uit. Daar betaal je gemiddeld 21,64 euro per vierkante meter. Hierdoor blijft de hoofdstad een van de minst betaalbare steden voor huurders.
Ook in nabijgelegen steden zoals Amstelveen en Haarlem liggen de prijzen hoog. In Amstelveen betaal je gemiddeld 19,52 euro per vierkante meter, terwijl dit in Haarlem 18,36 euro is.
Voor wie op zoek is naar een betaalbaarder alternatief, zijn er opties buiten de Randstad. In Almere ligt de huurprijs bijvoorbeeld op 13,77 euro per vierkante meter. Dit is aanzienlijk lager dan in de duurdere steden.
Ook in steden zoals Arnhem, Eindhoven en Groningen zijn de prijzen nog redelijk betaalbaar. Hoewel de huurprijzen daar ook stijgen, zijn ze nog steeds gunstiger vergeleken met de grote steden.
Woningtekort drijft huurprijzen verder op
Het oplopen van de huurprijzen is vooral te wijten aan het beperkte aanbod van huurwoningen. Volgens NVM en VGM NL zijn er afgelopen kwartaal zo’n zesduizend kale huurwoningen opnieuw verhuurd, wat 19 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar.
Bij gemeubileerde en gestoffeerde woningen was de daling nog groter: een afname van maar liefst 40 procent. Dit zorgt ervoor dat de concurrentie om beschikbare huurwoningen steeds heviger wordt, met prijsstijgingen als gevolg.
“Het tekort aan huurwoningen is dramatisch,” zegt Ronald de Nas, bestuurslid van VGM NL. “Steeds minder mensen kunnen een huurwoning bemachtigen.
Onze cijfers laten zien dat het vinden van een geschikte huurwoning voor een grote groep woningzoekers steeds moeilijker wordt.” Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat veel mensen noodgedwongen uitwijken naar goedkopere regio’s of genoegen moeten nemen met minder aantrekkelijke woonopties.
Nieuwe regels verergeren het aanbodprobleem
De krapte op de huurmarkt wordt volgens NVM en VGM NL vooral toegeschreven aan de strengere regelgeving van de afgelopen jaren. Er zijn diverse nieuwe maatregelen ingevoerd die het verhuren van woningen minder aantrekkelijk maken voor verhuurders.
Een voorbeeld hiervan is de verhoging van de overdrachtsbelasting. Daarnaast zijn er beperkingen opgelegd aan de huurverhogingen, wat voor veel verhuurders een rem vormt op hun inkomsten. Als gevolg hiervan kiezen veel verhuurders ervoor om hun woningen te verkopen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van huurwoningen steeds verder afneemt.
De vorige minister van Wonen, Hugo de Jonge, erkende bij de invoering van deze regels dat de verkoop van huurwoningen een mogelijk gevolg zou zijn. Toch zag hij dit niet als een groot probleem, omdat dit het aantal koophuizen zou kunnen doen toenemen.
Voor woningzoekenden op de huurmarkt biedt deze ontwikkeling echter weinig verlichting. Door het teruglopende aanbod blijven de prijzen stijgen, wat het steeds moeilijker maakt om een betaalbare huurwoning te vinden.