De griffier van Kamervoorzitter Martin Bosma heeft toestemming gekregen voor een dienstauto, een verzoek dat bij sommigen tot gefronste wenkbrauwen leidt. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, ook wel het presidium genoemd, stemde in met het voorstel, waarmee Peter Oskam, voormalig CDA-Kamerlid, voortaan door Kamermedewerkers rondgereden kan worden. Deze regeling kost jaarlijks meer dan 20.000 euro aan leasekosten, meldt De Telegraaf.
Verzoek uit noodzaak of luxe?
Ingewijden verklaren dat Oskam, die de rol van griffier vervult, het verzoek indiende omdat hij zelf niet langer wilde rijden en openbaar vervoer geen optie vond. Een woordvoerder van de Kamer bevestigde dat het presidium akkoord ging met de aanvraag, al was het niet zonder voorwaarden.
Zo werd afgesproken dat er geen vaste chauffeur zou worden ingehuurd; in plaats daarvan krijgen Kamermedewerkers de kans om bij toerbeurt hun baas door het land te rijden.
‘Grootheidswaanzin’
Wouter de Winther, politiek commentator van De Telegraaf, uitte zijn kritiek op het besluit in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij vond zelf rijden geen optie meer – en het openbaar vervoer blijkbaar evenmin,” vertelt De Winther.
“Oskam wil dus een dienstauto en vroeg daar specifiek om. Hoewel dit niet vanzelfsprekend werd goedgekeurd, heeft hij toch de goedkeuring gekregen, zij het onder de voorwaarde dat hij geen persoonlijke chauffeur krijgt. Kamermedewerkers mogen zich aanbieden om hem te vervoeren.”
Oskams verleden roept vragen op
De Winther wijst daarnaast op Oskams eerdere politieke carrière en ambities, die volgens hem wijzen op grootheidswaanzin. “Hij gedraagt zich alsof hij secretaris-generaal is van een ministerie, terwijl hij die positie niet heeft,” stelt De Winther scherp. “Deze man is geen minister, en we moeten hem vooral ook niet zo behandelen.”
Oskams politieke loopbaan kende volgens De Winther al eerder een opvallende episode toen hij, op aanraden van anderen, Kamerlid werd, niet uit ambitie voor het Kamerwerk, maar als opstapje naar het burgemeesterschap.
Uiteindelijk vervulde hij anderhalf jaar een Kamerzetel, waarna hij benoemd werd tot burgemeester van Capelle aan den IJssel. Zijn voormalige CDA-collega’s herinneren zich deze periode nog goed en niet zonder kritiek.
Bekijk het fragment hier:
Wat vind jij van het besluit om de griffier van een dienstauto te voorzien? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.