Asielminister Marjolein Faber ziet haar directe team krimpen, precies op een moment dat de druk op het asielbeleid groter is dan ooit. Terwijl Faber’s beleid in het teken staat van wat ze “het strengste asielbeleid ooit” noemt, blijft er nog maar één van haar oorspronkelijke drie woordvoerders over.
Een politiek assistent ontbreekt eveneens, na het mislopen van een veiligheidsscreening. In de cruciale fase waarin asielwetgeving vorm moet krijgen, lijken Faber’s communicatielijnen en ondersteuning te verdampen.
Druk op asielbeleid
Sinds deze week blijft Faber achter met slechts één woordvoerder en een persvoorlichter om haar bij te staan. Waar voorheen een team van vier woordvoerders haar hielp om het communicatie-offensief te voeren, is dat nu teruggebracht tot een minimum. Toch weet Faber steevast haar boodschap helder te houden en blijft ze benadrukken dat ze werkt aan de uitvoering van het strengste asielbeleid dat Nederland ooit gekend heeft.
Vakantieverlof zonder terugkeer
Vorige week kwam een van de woordvoerders terug van vakantie, slechts om direct “op verlof” te worden gestuurd tot na het herfstreces. Wat er na het reces zal gebeuren, is onduidelijk. Het ministerie beweert dat deze beslissing niet door Faber zelf is genomen.
Zowel RTL Nieuws als het AD kregen vanuit Asiel en Migratie te horen dat “er op geen enkele wijze sprake is van politieke sturing”. De situatie blijft echter frappant: de oorspronkelijke groep van drie woordvoerders, uitgebreid met een vierde tijdelijke kracht sinds half september, is nu geslonken tot één woordvoerder en een persvoorlichter.
‘Match’ die ontbrak
De tijdelijke woordvoerder die sinds september vier maanden zou invallen voor een collega met zwangerschapsverlof, besloot half oktober zijn opdracht terug te geven. Hij vertrok na te hebben aangegeven dat er “geen match” was met Faber.
De collega die hij zou vervangen, is inmiddels met verlof, waardoor ook zij tijdelijk buiten beeld is. De leiding van de afdeling communicatie erkent de uitdagingen en spreekt van een “samenloop van omstandigheden”, maar belooft te werken aan een oplossing om zowel de minister als de organisatie goed te ondersteunen.
Cruciale rol van een politiek assistent
Naast het verlies aan woordvoerders, zit Faber momenteel zonder politiek assistent. Deze rol is essentieel: de politiek assistent fungeert als brug tussen de minister en de Tweede Kamer en is onmisbaar in politieke onderhandelingen.
Bronnen binnen het ministerie melden dat de politiek assistent niet door de veiligheidsscreening is gekomen en daarom zijn werk niet kan hervatten. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de slagkracht van Faber in de politiek.
Komende wetgeving en de nood aan een rechterhand
Faber staat voor de taak om wetgeving te realiseren rondom de strenge asielmaatregelen waar de coalitie vorige week een akkoord over bereikte. Ze moet deze voorstellen door zowel de Eerste als Tweede Kamer loodsen.
Hoewel er in de Tweede Kamer een meerderheid is, ontbreekt die steun in de Eerste Kamer. Een politiek assistent zou hierbij een sleutelrol kunnen spelen om extra steun te verkrijgen en zo te garanderen dat de maatregelen ook daadwerkelijk doorgang vinden.