Staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft zijn functie neergelegd na hevige kritiek vanuit de Tweede Kamer over zijn gebrek aan transparantie rond zakelijke belangen.
De onthulling, afkomstig van RTL Z, liet zien dat Idsinga weigerde te openbaren in welke bedrijven hij investeert, ondanks dat zijn beleggingen via zijn eigen bedrijf een waarde van ongeveer 6 miljoen euro vertegenwoordigen.
Transparantie over beleggingen in het geding
Volgens de regels wordt van ministers en staatssecretarissen verwacht dat zij ‘waar mogelijk’ openheid geven over de bedrijven waarin zij belangen hebben. De uiteindelijke beslissing of dit mogelijk is, ligt echter bij de bewindspersonen zelf. Deze flexibiliteit in de regels heeft geleid tot verontwaardiging onder Kamerleden, vooral nu Idsinga zijn investeringen liever privé houdt.
Idsinga gaf aan dat zijn belangen volgens hem een ‘privéaangelegenheid’ vormen en dat hij daarom niet verplicht is om ze openbaar te maken. Waarom hij meent dat openbaarheid in zijn geval niet mogelijk is, werd niet verduidelijkt in zijn verklaring. Deze onduidelijkheid heeft veel kritiek opgeroepen en leidde uiteindelijk tot zijn beslissing om op te stappen.
Oppositie eist volledige transparantie
De controverse rond Idsinga’s investeringen kreeg deze week een nieuwe dimensie toen PVV-leider Geert Wilders zich aansloot bij diverse oppositiepartijen die volledige openheid eisten van de staatssecretaris.
Voor Wilders en anderen is transparantie essentieel om vertrouwen in het openbaar bestuur te waarborgen. Het niet openbaar maken van zulke financiële belangen voedt de bezorgdheid dat ministers en staatssecretarissen mogelijk zakelijke belangen boven het publieke belang plaatsen.
Met Idsinga’s opstappen blijft de vraag open hoe het kabinet omgaat met investeringen van bewindspersonen en of de huidige regelgeving aangepast zal worden. De Kamer zal naar verwachting de discussie over de transparantieregels voortzetten om zo herhaling te voorkomen.