Een anonieme dreigbrief heeft de sinterklaasintocht in Muntendam dit jaar doen cancelen. Voor de organisatie, geleid door Jeugdwerkgroep Muntendam, leek alles op rolletjes te lopen, totdat twee leden van de werkgroep thuis een dreigende boodschap ontvingen.
In een artikel van RTV Noord werd duidelijk dat De afzender eiste dat alleen roetveegpieten welkom zouden zijn tijdens de optocht, waar zowel traditionele pieten als roetveegpieten gepland waren. RTV Noord deed uit de doeken wat er nog meer in de dreigbrief stond.
‘Wij eisen roetveegpieten en zullen dit ook duidelijk maken’
In de brief, gericht aan het bestuur van de jeugdwerkgroep, werd streng verzocht geen “racistische vorm van piet” te gebruiken. “Wij vragen u vriendelijk doch dringend om dit jaar niet de racistische vorm van piet te gebruiken bij uw intocht.
Dit kan niet en zou niet getolereerd mogen worden,” schrijft de anonieme briefschrijver. Er werd gedreigd met mogelijke acties, mocht de organisatie het verzoek negeren. “Stop hiermee, dit kan niet. Dus of roetveegpiet, anders maar geen intocht. Aan u de keuze.”
‘Met pijn in het hart’
Na ontvangst van de dreigbrief zag de Jeugdwerkgroep Muntendam zich genoodzaakt de geplande sinterklaasintocht te annuleren. Volgens een bestuurslid, die anoniem wil blijven, was dit een zwaar besluit dat met “pijn in het hart” werd genomen.
Hoewel het misschien een flauwe grap zou kunnen zijn, vond de groep het risico te groot om te negeren. “Je wilt niet de persoon zijn die een waarschuwing negeert, mocht er iets misgaan,” aldus het bestuurslid. Voor de jeugdwerkgroep betekende dit dat ze liever helemaal geen intocht zouden organiseren dan het risico te nemen dat de situatie zou escaleren.
Aanvankelijk communiceerde de groep dat de intocht niet door kon gaan vanwege veiligheidszorgen. Deze uitleg werd echter met kritische reacties ontvangen op social media. Op diverse platformen beschuldigden mensen de jeugdwerkgroep ervan zich te gemakkelijk gewonnen te geven.
Dit leidde ertoe dat het bestuur besloot meer openheid van zaken te geven over de situatie. “Toen mensen ons persoonlijk aanspraken, voelden we ons gedwongen de reden achter de annulering te delen,” vertelt het bestuurslid. Na de toelichting over de dreigbrief toonde de meeste mensen begrip voor het besluit.
“De afzender kent ons wellicht persoonlijk”
De inhoud van de brief wordt serieus genomen, mede omdat deze niet naar het secretariaat is gestuurd, maar persoonlijk bij bestuursleden thuis is bezorgd. “We weten niet wie erachter zit, maar het feit dat de brief direct bij bestuursleden thuis terechtkwam, zet je aan het denken,” vertelt het bestuurslid. Het vermoeden bestaat dat de briefschrijver hen kent, maar zekerheid daarover ontbreekt.
De toon van de brief speelde ook een belangrijke rol in de beslissing om de intocht te annuleren. “Als de vraag beleefd was gesteld, bijvoorbeeld om meer roetveegpieten in te zetten, was de toon al anders geweest,” vervolgt hij. “Maar helaas was dat niet het geval. Het is een trieste situatie, en toegeven betekent dat de lol ervan af is.”
Organisatie volgend jaar uit handen geven
De Jeugdwerkgroep Muntendam probeerde de verantwoordelijkheid voor de intocht nog over te dragen aan de Culturele Raad Muntendam, maar zonder succes. “Voor hen was het niet meer te bolwerken,” licht het bestuurslid toe.
Hij benadrukt dat anderen vrij zijn de organisatie over te nemen, maar denkt dat het verstandiger is om het volgend jaar bij een andere organisatie te leggen. “De briefschrijver weet aan welke namen de jeugdwerkgroep hangt, dus dat is niet handig.”
Alternatieve activiteit voor kinderen
Als alternatief voor de intocht wordt op 23 november in sportzaal De Menterne een activiteitenmiddag georganiseerd. Kinderen kunnen hier tussen 14.00 en 16.00 uur hun pietendiploma halen en toch de sinterklaasvreugde beleven.