Nederland, een van de rijkste landen ter wereld, kent paradoxaal genoeg nog steeds veel armoede. Ongeveer 400.000 huishoudens leven onder de armoedegrens en worstelen dagelijks met financiële onzekerheid.
Volgens Emine Uğur, voormalig sociaal dienstverlener en nu beleidsadviseur armoede en schulden in Den Haag, is deze situatie het gevolg van politieke keuzes. Ze stelt in ‘De Correspondent’ dat armoede niet zozeer een keuze is van mensen zelf, maar eerder een resultaat van beslissingen die op beleidsniveau worden genomen.
Met zeventien jaar ervaring in de sociale dienstverlening heeft Uğur talloze gezinnen bezocht die moeite hebben om rond te komen. Ze heeft gezien hoe deze mensen vaak onmogelijke keuzes moeten maken.
Door het huidige systeem worden zij bijna dagelijks geconfronteerd met complexe obstakels en eindeloze procedures. Uit angst voor fraude heeft de politiek de sociale zekerheid zo ingewikkeld gemaakt dat bijna niemand meer weet hoe het werkt – zelfs de overheid niet.
Voor mensen onder het bestaansminimum betekent dit dat ze constant bezig zijn met het aanvragen van hulp en voorzieningen, wat veel tijd en energie kost. Uğur noemt deze situatie mensonterend en stelt dat het tijd is voor een hervorming van het systeem.
Volgens haar moet de focus liggen op het bieden van een toereikend minimuminkomen in plaats van op geldverslindende bureaucratie. Het huidige stelsel houdt mensen gevangen in een web van regels en verplichtingen, wat hun levenskwaliteit en waardigheid aantast.
Ze pleit daarom voor minder bureaucratie en meer directe ondersteuning, zodat iedereen in Nederland de mogelijkheid heeft om op een menswaardige manier te leven. De manier waarop mensen nu hun levensonderhoud bij elkaar moeten schrapen, zou volgens Uğur niet de standaard mogen zijn.
Naast armoede richt Uğur zich ook op een ander belangrijk onderwerp in haar leven: de bejegening van moslims in Nederland. Ze schrijft regelmatig columns waarin ze openhartig spreekt over de uitdagingen die zij en anderen ervaren.
Uit recent Europees onderzoek blijkt dat 55 procent van de Nederlandse moslims in de afgelopen vijf jaar met discriminatie te maken heeft gehad. Dit cijfer ligt hoger dan het Europese gemiddelde van 47 procent.
Meer dan de helft van de Nederlandse moslims heeft te maken gehad met discriminatie op de arbeidsmarkt, terwijl een derde is lastiggevallen of verbaal is uitgescholden. Daarnaast heeft 5 procent zelfs fysiek geweld ondervonden. Uğur ervaart deze discriminatie zelf ook en beschrijft dit in haar columns, waarmee ze probeert bewustwording te creëren.
Op sociale media is Uğur uitgesproken over thema’s zoals islamofobie, armoede en andere maatschappelijke kwesties. Hoewel ze regelmatig geconfronteerd wordt met haatreacties, houdt ze vol.
Ze ontvangt beledigende berichten en wordt zelfs uitgescholden, maar dat weerhoudt haar er niet van om haar stem te laten horen. Ze probeert hiermee aandacht te vragen voor de ongelijkheid en het onrecht dat in de samenleving aanwezig is.
Een van haar bijzondere initiatieven is het regelmatig weggeven van boeken aan haar volgers. Recent gaf ze exemplaren weg van het boek Van kinderwieg tot soldatengraf van Kevin Prenger, waarin de indoctrinatie van jongeren in nazi-Duitsland wordt belicht. Met deze actie hoopt ze kennis te verspreiden en mensen aan te moedigen om verder te kijken dan vooroordelen en haat.