Tess kijkt met gemengde gevoelens terug op een surpriseavond met vrienden. Het was een avond vol gedichten, cadeaus en gezelligheid, precies zoals een feestelijke avond hoort te zijn. Maar de volgende ochtend veranderde alles toen Tess een Tikkie van 1,05 euro op haar telefoon ontving.
“We hadden afgesproken dat de cadeaus maximaal 30 euro mochten kosten,” vertelt Tess. “Ik dacht dat dit meer een richtlijn was.” Wat volgde, was een ongemakkelijk gevoel dat haar aan het denken zette over haar vriendschappen.
Tijdens de surpriseavond leek alles perfect te verlopen. Iedereen had zich uitgesloofd met originele gedichten en zorgvuldige cadeaukeuzes. Tess had een cadeau uitgezocht dat 28,95 euro kostte en vond dat een prima bedrag. “Dat leek me wel passend,” vertelt ze.
Ze ging ervan uit dat het plezier en de sfeer belangrijker waren dan het exacte bedrag. De avond was gevuld met gelach en complimenten over de creativiteit van de gedichten. Alles leek in harmonie te verlopen, precies zoals verwacht.
De volgende ochtend veranderde de toon echter abrupt. Tess zag een Tikkie voor het ontbrekende bedrag van 1,05 euro met de mededeling: “Voor het resterende bedrag tot 30 euro.” Ze voelde zich ongemakkelijk en verbaasd. “Het voelde vreemd dat er na zo’n gezellige avond nog een afrekening kwam,” geeft ze toe. Het symbolische bedrag van 1,05 euro liet een wrange nasmaak achter. “Waarschijnlijk zat het prijsstickertje er nog op,” voegt ze droog toe.
Tess had de indruk dat het afgesproken bedrag van 30 euro vooral een suggestie was en geen strikte regel. “Het is tenslotte een surpriseavond, het gaat om de gezelligheid en niet om de centen,” zegt ze. De Tikkie zorgde ervoor dat ze begon te twijfelen. “Was ik de enige die het niet zo nauw nam? Had ik iets gemist?” Het idee dat een klein bedrag zo’n punt van discussie kon worden, maakte de situatie ongemakkelijker dan ze had verwacht.
Ze besloot om het voorval met vriendinnen te bespreken. De reacties waren uiteenlopend en gaven haar nog meer stof tot nadenken. “Sommigen vonden het absurd en snapten niet dat iemand zover zou gaan voor een euro,” vertelt Tess.
“Anderen vonden dat ik het gewoon moest betalen om geen drama te veroorzaken. Maar het voelde voor mij alsof ik daarmee iets toekende wat niet klopte.” Uiteindelijk koos Tess ervoor om het bedrag toch te voldoen, maar het bleef knagen.
“Het voelde raar,” legt Tess uit. “Het was alsof de hele avond werd teruggebracht tot een zakelijke transactie in plaats van een viering van vriendschap.” Ze dacht na over hoe de sfeer van de avond zo snel kon omslaan door een kleine, maar beladen actie. “Volgend jaar ga ik echt twee keer nadenken voor ik weer met zo’n bedrag instem,” zegt ze vastberaden.
Wat Tess het meeste dwarszat, was het idee dat een gezellige avond zo strikt kon worden opgevat. “De essentie van de avond was toch om samen te komen en plezier te hebben?” vraagt ze zich hardop af.
Als iedereen blij is met hun cadeau en de sfeer goed is, waarom zou er dan nog een Tikkie aan te pas moeten komen? Het voelde voor haar alsof er een onuitgesproken verwachting was waar ze niet van op de hoogte was, maar nu de gevolgen van ervoer.
De situatie zette haar aan het denken over cadeaulimieten en de betekenis van afspraken binnen een vriendengroep. “Misschien had ik duidelijker moeten zijn over wat ik dacht dat ‘30 euro’ betekende,” zegt ze. Voor haar ging het vooral om het gebaar en niet om het precieze bedrag. Nu lijkt het alsof die paar euro’s belangrijker werden dan de moeite en het plezier van de avond.
Tess twijfelde of haar vrienden het allemaal wel echt zo serieus namen of dat het een enkele persoon was die te strikt met de afspraken omging. “Misschien was het een misverstand, maar het voelde toch persoonlijk,” zegt ze. Toch besloot ze er verder niet op in te gaan, om de sfeer in de groep niet te verstoren. “Het laatste wat ik wil, is een drama maken van zoiets kleins,” zegt ze.
Toch blijft de ervaring haar bij. Het zette haar aan het denken over hoe vrienden omgaan met afspraken en verwachtingen. “Misschien moeten we in de toekomst duidelijker bespreken wat we precies bedoelen als we een bedrag afspreken,” zegt ze. “Uiteindelijk gaat het toch om de intentie en niet om het laatste beetje kleingeld.” Tess hoopt dat toekomstige avonden meer zullen draaien om plezier en vriendschap dan om de financiële kant.
De ervaring heeft haar ook een beter inzicht gegeven in de dynamiek van de groep. “Misschien is het goed om te weten wie er strikter met afspraken is en wie flexibeler,” concludeert Tess. Zo kan ze in de toekomst teleurstellingen voorkomen en de sfeer binnen de vriendengroep positief houden.