De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft opnieuw vier dagen in november aangekondigd waarop zij zullen protesteren. Dit protest richt zich tegen Sinterklaasintochten waar nog zwart geschminkte Pieten aanwezig zijn. Volgens KOZP dragen deze figuren bij aan racistische en stereotiepe beeldvorming.
Dit zou schadelijke gevolgen hebben voor het zelfbeeld van kinderen. Na onderzoek naar verschillende intochten stuurde KOZP ruim dertig brieven naar betrokken gemeenten. In deze brieven roept de actiegroep gemeenten op om af te zien van dergelijke praktijken.
Protestdagen en lopende gesprekken
De protesten staan gepland op 16, 17, 23 en 24 november. Met enkele organisaties achter de Sinterklaasintochten voert KOZP nog gesprekken. KOZP maakt echter niet bekend om welke gemeenten het gaat, om hen geen extra druk op te leggen, legt KOZP-voorman Jerry Afriyie uit.
“Dat maken we niet bekend, omdat we hen niet nog extra druk willen geven,” aldus Afriyie. De locaties die wel openbaar zijn gemaakt, betreffen gemeenten die niet gereageerd hebben op KOZP’s oproepen, of waarvan de reacties voor KOZP niet bevredigend waren.
De exacte locaties en tijden van de demonstraties houdt de actiegroep voorlopig geheim, deels uit veiligheidsredenen. “Voor onze eigen veiligheid kiezen we ervoor om niet alles publiekelijk te delen,” aldus KOZP.
Gemeenten met niet-racismevrije intochten
KOZP noemt een aantal gemeenten waar de intochten volgens hen niet vrij zijn van racistische elementen. Deze locaties zijn onder andere Almelo, Ugchelen (Apeldoorn), Coevorden, Culemborg, Elburg, Appingedam (Eemsdelta), en Goeree-Overflakkee.
Daarnaast zijn ook Goes, Overdinkel (Losser), Middelburg, Nunspeet, Ootmarsum (Dinkelland), Ridderkerk, en Rijswijk opgenomen op de lijst. In Westland worden de locaties De Lier, Wateringen, Naaldwijk en ‘s-Gravenzande genoemd, evenals plaatsen zoals Yerseke, Workum (Zuidwest-Friesland) en Sas van Gent (Terneuzen).
Veertien jaar van protest
Dit jaar markeert het veertiende jaar sinds de oprichting van KOZP. Volgens Afriyie heeft de beweging in de loop der jaren enkele veranderingen weten te realiseren, maar vooral in kleinere gemeenten blijft het protest nodig. Hij stelt dat zwarte Nederlanders in deze gemeenten nog altijd geconfronteerd worden met “racisten in blackface.”
Ondanks de groeiende bewustwording, ziet Afriyie dat de veranderingen vaak halfslachtig worden doorgevoerd. In sommige gevallen worden slechts kleine aanpassingen gedaan, zoals het weglaten van slechts twee roetvegen, in plaats van de Pieten volledig aan te passen.
Toekomst zonder Zwarte Piet
KOZP streeft ernaar zichzelf op te heffen na 5 december 2025. Tot die tijd zet Afriyie zijn werk voort, ondanks kritiek. “Ook al geven mensen op ons af, want we weten voor wie we het doen en wat het oplevert,” zegt hij. KOZP merkt dat hun inspanningen door velen gewaardeerd worden.
Afriyie herinnert zich de verhalen van oudere zwarte Nederlanders, die in november alleen voor werk en boodschappen naar buiten durfden omdat ze destijds geregeld racistisch werden bejegend. Deze generatie ervaart nu de vreugde dat hun kleinkinderen opgroeien zonder de confrontatie met racistische intochten.
“Laatst corrigeerde een kind mij dat het niet ‘zwarte piet’ maar gewoon ‘piet’ is,” vertelt Afriyie. “Nou, dat zegt genoeg.” Hiermee illustreert hij het effect van jarenlange inzet voor een toekomst zonder racistische elementen tijdens Sinterklaasvieringen. De impact van deze verandering blijkt niet alleen in openbare debatten, maar ook in persoonlijke verhalen van generaties die de veranderingen beleven.