De thermostaat bepaalt de temperatuur in de woonkamer, maar niet zelden blijft de rest van het huis achter in comfort. Terwijl de woonkamer snel opwarmt, voelen andere kamers vaak nog kil aan. Hoe zorg je ervoor dat het hele huis op de juiste temperatuur komt? Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving van de Vereniging Eigen Huis deelt praktische oplossingen die kunnen helpen om je woning efficiënter en gelijkmatiger te verwarmen.
Waterzijdig inregelen
Volgens Hoving is het waterzijdig inregelen van je woning een belangrijke stap om warmte efficiënter te verspreiden. Bij deze techniek stroomt de exacte hoeveelheid cv-water door de leidingen, zodat alle radiatoren in huis de juiste hoeveelheid warmte afgeven. Dit zorgt ervoor dat alle kamers in je woning gelijktijdig worden verwarmd, zonder dat sommige ruimtes kouder blijven.
Het waterzijdig inregelen is echter geen simpele doe-het-zelf-oplossing; een specialist inschakelen is hierbij aan te raden. De kosten hiervoor liggen tussen de 300 en 500 euro, maar het levert een aanzienlijk comfortabeler binnenklimaat op. Hoving benadrukt: “Als je merkt dat de ruimtes niet gelijktijdig warm worden, is de kans groot dat je woning nog niet waterzijdig is ingeregeld.”
Effectief gebruik van radiatorknoppen
Radiatoren in huis zijn meestal voorzien van draaiknoppen waarmee je de temperatuur kunt regelen. Hoving legt uit: “De meest eenvoudige draaiknop kun je simpelweg open en dicht draaien. Daarnaast bestaat er de thermostaatknop, met cijfers die corresponderen met specifieke temperaturen in de ruimte.”
Echter, zolang de thermostaat in de woonkamer maatgevend blijft, heeft het individueel aanpassen van de radiatorknoppen een beperkte invloed op de temperatuur in andere kamers. Als de woonkamerthermostaat bereikt wat hij nodig heeft, stopt de cv-ketel. Heb je meerdere radiatoren in de woonkamer, dan kun je er een paar dichtdraaien. Hierdoor blijft de woonkamer iets koeler, waardoor andere ruimtes meer tijd krijgen om op te warmen.
“Het energieverbruik wordt daardoor niet per se hoger,” legt Hoving uit. “Dit hangt sterk af van hoe goed je woning is geïsoleerd en hoeveel warmte er verloren gaat.”
Slimme temperatuurcontrole
Wie meer controle wil over de temperatuur per ruimte, kan overwegen om slimme thermostaatknoppen te installeren. Deze knoppen kunnen worden ingesteld op een specifieke temperatuur per kamer en kunnen zelfs een signaal naar de cv-ketel sturen.
Zo voorkom je dat de woonkamerthermostaat het hele verwarmingssysteem beheerst. In plaats daarvan kun je per ruimte de gewenste temperatuur instellen, waardoor je niet langer afhankelijk bent van de centrale thermostaat.
Met deze slimme technologie kun je elke kamer optimaal verwarmen op momenten dat dit nodig is, wat zowel comfortabel als energiezuinig kan zijn.
Thermostaat op meerdere plekken in huis
Hoewel het mogelijk is om je woning op te delen in meerdere thermostaatzones, zoals een aparte thermostaat voor de bovenverdieping, is deze optie kostbaar en technisch complex. Voor zo’n opstelling zijn namelijk aparte leidingsystemen nodig, wat flink in de kosten kan oplopen. Om die reden adviseert Hoving om in eerste instantie te kijken naar waterzijdig inregelen als efficiëntere oplossing.