De vermoedelijke terreuraanslag op de Erasmusbrug in Rotterdam heeft diepe wonden geslagen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt onder vuur vanwege zijn terughoudende optreden na het tragische incident. Bij de mesaanval kwam de 32-jarige Duitse Philipp om het leven.
Een 33-jarige Zwitserse toerist raakte daarbij zwaargewond. De stad blijft geschokt achter, terwijl de burgemeester afwezig lijkt. Zijn houding roept vragen op, vooral gezien zijn plicht om zijn burgers te steunen.
Onzichtbare burgemeester
Aboutaleb, die op het moment van de aanval afscheid nam als burgemeester tijdens een feestelijke bijeenkomst in concertzaal de Doelen, is volgens velen niet genoeg aanwezig geweest.
Op slechts twee kilometer afstand van het feest werd de verdachte, de 22-jarige Ayoub M. uit Amersfoort, opgepakt na zijn gruwelijke daad, waarbij hij meerdere keren ‘Allahoe akbar’ zou hebben geroepen.
Burgemeester Aboutaleb’s officiële reactie kwam pas een dag later en bevatte volgens velen weinig empathie. In een korte verklaring stelde hij: “Een nare daad met een dode en een zwaargewonde tot gevolg.”
De woorden van de burgemeester vielen bij veel Rotterdammers niet in goede aarde. „Ik roep ook tien keer per dag Allahoe akbar,” voegde Aboutaleb toe in een interview bij RTV Rijnmond.
Die uitspraak veroorzaakte ophef, zowel bij burgers als politici. Geert Wilders, leider van de PVV, reageerde verontwaardigd: „Er is iemand vermoord door een moslimterrorist. Ongelooflijk wat een foute opmerking. Een burgemeester onwaardig.”
Kritiek uit de stad en politieke hoek
Niet alleen Wilders reageerde scherp op de uitspraken van Aboutaleb. Ook in Rotterdam zelf klinkt kritiek. Hennie van Schaik, wijkraadslid, uitte zijn teleurstelling over het optreden van de burgemeester. „Mensen begrijpen het niet. Hoe moet dat voor de nabestaanden zijn om te horen dat hij dagelijks deze woorden roept? Zijn houding toont weinig medeleven,” stelt Van Schaik.
Volgens hem is de teleurstelling bij veel Rotterdammers groot. De burgemeester, ooit geliefd om zijn daadkracht, wordt nu als ‘slap’ ervaren. „Ze zijn blij dat hij vertrekt,” voegde hij eraan toe.
Verantwoordelijkheid en afwezigheid
Aboutaleb was, volgens velen, te afwezig na het tragische incident. Tijdens zijn afscheidsfeest stelde hij dat hij altijd bereikbaar is voor zijn burgers. Van Schaik vraagt zich echter af wat de burgemeester met die bereikbaarheid doet. „Het lijkt erop dat hij die avond op de hoogte was, maar hij is er niet naartoe gegaan,” aldus Van Schaik.
Ook de fractievoorzitter van de Rotterdamse VVD, Dieke van Groningen, sprak haar onvrede uit. Ze vindt dat de burgemeester meer empathie had moeten tonen. „Dit is niet zoals we hem kennen. Mensen zijn bang, en dat is ook een vorm van terreur,” verklaarde ze. Van Groningen had graag gezien dat de burgemeester de emoties in de stad meer erkend had. „Hij had zijn burgers gerust moeten stellen.”
Leefbaar Rotterdam
Leefbaar Rotterdam heeft ondertussen een debat aangevraagd. De partij wil dat burgemeester Aboutaleb verantwoording aflegt over zijn opmerkingen en handelen in de nasleep van de aanslag. “Zijn uitspraken hebben kwaad bloed gezet,” aldus Simon Ceulemans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.
Hij stelt dat veel burgers zich in de steek gelaten voelen door hun burgemeester. De partij wil ook weten waarom de verdachte in Rotterdam was en of hij daar een netwerk had.
Ceulemans benadrukt dat het Openbaar Ministerie inmiddels uitgaat van een terreurdaad. Desondanks blijft de burgemeester zich op de achtergrond houden. “Mensen willen antwoorden, maar hij blijft stil,” zegt Ceulemans.
Volgens Leefbaar Rotterdam had de burgemeester meer aanwezig moeten zijn op de plek van het incident. “Ook al is het zijn laatste week; hij blijft de burgemeester van Rotterdam en heeft de verantwoordelijkheid om zijn burgers te steunen,” besluit Ceulemans.
Onduidelijkheid over communicatie
Ondertussen is er ook kritiek op de manier waarop de Rotterdamse driehoek de communicatie heeft aangepakt na de aanval. Drie dagen na de mesaanval werden persberichten verspreid, maar een persconferentie bleef uit.
Op vragen waarom er niet voor een persconferentie is gekozen, verwijzen de gemeente en politie naar elkaar. Het Openbaar Ministerie stelde dat er geen vaste regels zijn voor het houden van een persconferentie, maar dat het besluit in dit geval is genomen om via een persbericht te communiceren.
Het debat over de rol van Aboutaleb en de veiligheid in de stad zal ongetwijfeld nog voortduren. In de komende dagen wordt duidelijk of de burgemeester verantwoording zal afleggen voor zijn gedrag in de nasleep van de aanval.