Tijdens het debat gisterenavond liepen de spanningen hoog op tussen Joost Eerdmans (JA21) en Stephan van Baarle (DENK). Het onderwerp antisemitisme bleek een splijtzwam, met harde verwijten en scherpe woordenwisselingen. (zie video)
Eerdmans uit stevige kritiek
Joost Eerdmans opende zijn betoog met een harde uithaal richting Van Baarle. Volgens Eerdmans draagt Van Baarle’s houding en uitspraken bij aan een gevaarlijke situatie voor de Joodse gemeenschap in Nederland. “Er zijn Joden die zich moesten opsluiten in een hotelkamer omdat ze bang waren dat er op de deur werd geklopt. Dat is wat er is gebeurd, donderdag op vrijdag,” zei hij.
Eerdmans benadrukte dat de woorden en het gedrag van Van Baarle volgens hem bijdragen aan een toenemende spanning. “Het agressieve slachtofferschap dat u uitdraagt, leidt tot het opstoken van uw eigen achterban tegen Joden. U verergert het probleem. Sterker nog, u bént het probleem van Nederland,” stelde hij.
Van Baarle slaat terug
De reactie van Stephan van Baarle liet niet lang op zich wachten. Hij sprak zijn afschuw uit over de persoonlijke aanvallen van Eerdmans. “Zet gelijk dat doelwit op mijn voorhoofd, zodat mensen erop kunnen schieten. Doe dat maar lekker,” zei Van Baarle scherp.
Hij hekelde het verwijt van agressiviteit en wees op het gedrag van Eerdmans zelf. “Mij hier agressiviteit verwijten, terwijl u zelf met uw wijzende vingers staat. Het is gewoon schandalig,” aldus Van Baarle.
Voorzitter grijpt in
De voorzitter moest meerdere malen ingrijpen om de discussie in goede banen te leiden. Uiteindelijk verzocht hij beide heren terug te keren naar hun plaatsen. De heer Dijk nam daarna het woord om het debat voort te zetten. Voorzitter: “We stoppen hiermee. De heer Van Baarle heeft u te mij gehad. U gaat naar uw plek. De heer Eerdmans gaat zitten.”
Het debat illustreert de diepe verdeeldheid in de Kamer over dit gevoelige onderwerp. Het harde taalgebruik en de persoonlijke aanvallen roepen vragen op over de toon van het politieke debat in Nederland. Hoe moeten volksvertegenwoordigers omgaan met onderwerpen die emoties zo hoog doen oplopen?