Het traditionele sinterklaasverhaal zorgt bij steeds meer ouders voor twijfels. Hoe verantwoord is het om kinderen een mythisch verhaal te vertellen over een goedheiligman die schoentjes vult? Deze vraag roept felle discussies op sociale media en ouderfora op. Voor sommigen is het een onschuldig spel, terwijl anderen zich zorgen maken over de spanning die het bij jonge kinderen kan veroorzaken.
Een maand vol spanning
Wendy uit Roosendaal, moeder van een 5-jarige zoon, merkt dat de sinterklaasperiode veel impact heeft. „Vorig jaar zagen we al dat het tot boosheid, frustratie en angsten leidde,” vertelt ze. Volgens Wendy is de druk rondom Sinterklaas tegenwoordig te groot. „Voor jonge kinderen is alleen al de komst van de Sint spannend, laat staan de extra’s zoals problemen in het Sinterklaasjournaal. De periode duurt gewoon te lang.”
De dagelijkse uitzendingen van het Sinterklaasjournaal op school dragen bij aan de spanning. „Dat zou voor mij niet hoeven,” zegt Wendy. „Ik merk al een verschil in het gedrag van mijn zoon. Daarom overwegen we om hem de waarheid te vertellen.” Toch is dat niet makkelijk. „Er is groepsdruk om mee te doen. Maar ik denk dat je een gevoelig kind goed kunt uitleggen waarom het geheim bij andere kinderen blijft.”
Eerlijk alternatief
Hendrik uit Bavel besloot 34 jaar geleden al om zijn dochter eerlijkheid te bieden. „We maakten er een spel van. Ze wist dat wij het speelden, maar dat maakte het niet minder magisch. Ze genoot juist meer en was nooit bang,” zegt hij.
Volgens Hendrik zijn veel kinderen angstig in deze periode. „Het idee dat iemand zomaar je huis binnenkomt, kan beangstigend zijn. Wij hebben daar nooit een groot geheim van gemaakt. Als ze vragen stelde, antwoordden we eerlijk. Een kind ziet vaak meer dan je denkt.”
Onderzoek naar de gevolgen
Rianne Kok, hoofddocent en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, benadrukt dat ouders veel leugens gebruiken om het sinterklaasverhaal geloofwaardig te maken. „Van pieten die door de schoorsteen komen tot magische sleutels voor huizen zonder schoorsteen. Ouders verzinnen van alles om het verhaal kloppend te maken,” legt ze uit.
Liegen tegen kinderen klinkt zwaar, maar gebeurt volgens Kok overal ter wereld. „Tussen 80 en 90 procent van de ouders liegt weleens tegen hun kind. Dit varieert van onschuldige leugens zoals ‘de speeltuin is dicht’ tot dreigementen over geen cadeautjes krijgen op 5 december. Toch zien we geen negatieve langetermijneffecten van de sinterklaasleugen.”
Teleurstelling en ontmaskering
Ongeveer een derde van de kinderen voelt zich even rot bij de ontdekking dat Sinterklaas niet bestaat. „Maar dit is van korte duur,” zegt Kok. „Kinderen hebben geen blijvende vertrouwensproblemen. Wel hebben kinderen die plotseling achter de waarheid komen of ouders hebben die de mythe koste wat het kost in stand houden, meer moeite met de ontdekking.”
Kok adviseert ouders om het natuurlijke proces van ontmaskering te volgen. „Stel wedervragen en probeer te begrijpen hoe je kind er zelf over denkt. Kinderen beginnen vaak zelf met kritische opmerkingen. Op een bepaald moment weten ze dat het verhaal niet klopt. Probeer dat proces niet tegen te houden.”
Minder spannende periode
Wendy zoekt nog naar een balans. „Misschien kunnen we de spanning verminderen. Bijvoorbeeld door een schoentje overdag te vullen in plaats van ’s avonds. Het mag best spannend zijn, maar niet zo erg dat mijn zoon er last van heeft,” zegt ze.
De sinterklaasleugen blijft een persoonlijke keuze. Voor de een is het een magisch feest, voor de ander een bron van zorgen.
Hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.