Het gebruik van contant geld neemt in Nederland steeds verder af. Toch is het belangrijk om te begrijpen welke regels gelden als je kiest om cash te betalen. In bepaalde situaties kunnen bedrijven namelijk extra kosten in rekening brengen voor betalingen met contant geld. Hoe werkt dat precies? Hier lees je alles wat je moet weten.
Betalen met contant geld steeds zeldzamer
Uit cijfers van Rabobank blijkt dat negen van de tien Nederlanders inmiddels met een pinpas betalen. Dat betekent dat slechts tien procent van alle betalingen nog contant wordt gedaan. Deze afname heeft weinig te maken met overheidsbesluiten, maar eerder met het gemak dat consumenten ervaren bij digitaal betalen. Contactloos pinnen of mobiel betalen gaat snel en eenvoudig, waardoor contant geld steeds minder populair wordt.
Waarom extra kosten?
Volgens de wet mogen bedrijven extra kosten rekenen wanneer je ervoor kiest met contant geld te betalen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren op werkplekken waar in de kantine alleen met een pinpas betaald mag worden. Betaal je toch contant, dan mogen werkgevers daar extra kosten voor rekenen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat dit vooraf duidelijk gecommuniceerd wordt.
“Soms heeft u extra kosten als u met contant geld betaalt. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever extra kosten rekenen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren laten weten.”
Hoe hoog mogen de kosten zijn?
Hoewel bedrijven het recht hebben extra kosten in rekening te brengen, is er geen vastgelegd maximum voor deze kosten. Het is aan bedrijven om dit zelf te bepalen, zolang ze klanten of werknemers hierover vooraf informeren. Dit roept vragen op over de transparantie en rechtvaardigheid van dergelijke kosten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je er de voorkeur aan geeft met contant geld te betalen, is het verstandig om vooraf te informeren naar eventuele kosten. Dit voorkomt onaangename verrassingen bij de kassa. Tegelijkertijd benadrukt deze ontwikkeling hoe het betaalgedrag in Nederland verandert. Digitale betalingen worden steeds meer de norm, terwijl contant geld langzaam naar de achtergrond verdwijnt.
Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.