Een meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat gezichtsbedekkende kleding tijdens demonstraties verboden moet worden. Dit voorstel werd ingediend door JA21-leider Joost Eerdmans, in samenwerking met de SGP, tijdens de Algemene Beschouwingen.
Eerdmans geeft aan dat steeds meer demonstranten hun gezicht bedekken, waardoor het voor de politie en het Openbaar Ministerie moeilijk wordt om wetsovertreders te identificeren en te vervolgen.
Hij haalt als voorbeeld de pro-Palestijnse demonstraties aan, die recentelijk plaatsvonden bij de Universiteit van Amsterdam. Daar zouden gemaskerde demonstranten schade hebben aangericht. “Het gaat om mensen die helemaal niet willen demonstreren, maar die uit zijn op sabotage,” verklaart Eerdmans.
Hij benadrukt dat demonstranten die vreedzaam willen protesteren de dupe worden van deze gemaskerde overtreders. Een verbod op gezichtsbedekking zou volgens hem een oplossing kunnen bieden voor dit probleem.
Geholpen door verbod
Het Kamerlid stelt dat een verbod op gezichtsbedekkende kleding de handhaving van de wet tijdens demonstraties aanzienlijk zou verbeteren. Door deelnemers verplicht zichtbaar te maken, krijgen politie en justitie volgens hem betere mogelijkheden om in te grijpen en overtreders te vervolgen.
Dit zou niet alleen de orde herstellen, maar ook een veiliger demonstratieklimaat creëren voor iedereen die vreedzaam gebruik wil maken van zijn demonstratierecht.
Eerdmans geeft geen gehoor aan het argument dat sommige demonstranten wellicht een goede reden hebben om onherkenbaar te blijven. “Als je ergens voor staat, moet je ook bereid zijn om daarvoor zichtbaar te zijn,” stelt hij onomwonden. Zijn pleidooi lijkt vooral gericht op het herstellen van de balans tussen vrijheid van meningsuiting en openbare orde.
Steun van meerdere partijen
Het voorstel krijgt steun van een breed scala aan politieke partijen. Onder de voorstanders bevinden zich onder andere de PVV, VVD, BBB, CDA, ChristenUnie en Forum voor Democratie. Deze partijen delen de zorgen van Eerdmans over de toenemende moeilijkheid om onruststokers tijdens demonstraties aan te pakken.
Gezamenlijk roepen zij het kabinet op om de wet rondom het demonstratierecht aan te passen. Hiermee willen ze een verbod op gezichtsbedekking bij demonstraties mogelijk maken.
Niet iedereen in de Kamer is echter enthousiast over het plan. De coalitiepartij NSC heeft net als de linkse partijen tegen het voorstel gestemd. Dit plaatst het voorstel nu in de handen van NSC-minister van Binnenlandse Zaken Uitermark. Woensdag wil Eerdmans in een Kamerdebat van de minister weten welke vervolgstappen ze zal nemen om dit verbod in te voeren.
Politieke discussie gaat verder
Met dit voorstel laait de discussie over de balans tussen vrijheid van meningsuiting en openbare orde verder op in de Tweede Kamer. Het is duidelijk dat de kwestie veel partijen verdeelt, en dat er nog veel debatten zullen volgen voordat er een definitief besluit wordt genomen. Wat de uitkomst ook zal zijn, het is een onderwerp dat zowel demonstranten als beleidsmakers nauwlettend in de gaten houden.
Wordt vervolgd tijdens het Kamerdebat van woensdag.
Plaats een reactie