Na een periode vol uitdagingen heeft André van Duin opnieuw erkenning gekregen voor zijn indrukwekkende bijdrage aan de cultuur. Ditmaal is het de Belgische koning Filip die hem heeft geëerd. Hij benoemde André tot Officier in de Kroonorde, een hoge koninklijke onderscheiding. Die eer ontvangt hij vanwege zijn langdurige invloed op de Belgische en Nederlandse culturele wereld. Zijn humor overstijgt al decennialang grenzen.
Erkenning voor een verbindende kracht
André van Duin kreeg het lintje donderdag uitgereikt op de Belgische ambassade in Den Haag. De Belgische overheid roemt zijn maatschappelijke betrokkenheid, warme uitstraling en brede culturele impact.
Al jaren weet hij mensen te ontroeren en aan het lachen te maken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen voelt het publiek zich al decennia met hem verbonden. Deze onderscheiding is dan ook een erkenning voor zijn grenzeloze bereik.
Eerdere onderscheidingen in Nederland
Voor André is dit niet de eerste keer dat hij koninklijk wordt onderscheiden. In 1993 werd hij door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2011 volgde de benoeming tot Officier in dezelfde orde.
De nieuwe Belgische titel is een toevoeging aan zijn lange lijst van onderscheidingen. Ondanks zijn leeftijd van 78 jaar blijft hij actief, zowel op televisie als op het podium. Daarmee weet hij jong en oud te blijven raken.
Meer Nederlanders geëerd door België
Niet alleen André van Duin kreeg die dag een onderscheiding. Ook Han Polman, voormalig commissaris van de Koning in Zeeland, werd benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Deze onderscheiding is een trapje hoger dan die van André.
Polman wordt geprezen voor zijn werk op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België. Daarnaast ontving Anouk Bolten, directeur van een grensoverschrijdend instituut in Maastricht, de titel Ridder in de Kroonorde. Zij zet zich in voor samenwerking tussen Nederland, België en Duitsland.
Openhartige verhalen in Alles voor de Show
Onlangs was André te gast in de online reeks Alles voor de Show, waarin artiesten anekdotes delen over hun loopbaan. Hij sprak met presentator Thom over gedenkwaardige optredens, die soms hilarisch uit de hand liepen.
Zo riep hij ooit “Goedenavond Brabant!” terwijl hij optrad in Friesland. Of vroeg hij meerdere keren om gage tijdens een optreden terwijl hij niet meer helder was.
Sommige verhalen gingen over optredens op ongewone plekken, zoals parenclubs, waar het publiek duidelijk andere prioriteiten had. Ook vechtpartijen en opdringerige fans passeerden de revue. André vertelde er open en met humor over, waarmee hij nog maar eens liet zien hoe hij met charme en relativering het podium beheerst.
Een leven dat mensen samenbracht
De carrière van André van Duin is ongekend veelzijdig. Van cabaret en televisie tot muziek en presentatie, hij wist zich telkens opnieuw uit te vinden. Wat al die jaren constant bleef, was zijn vermogen om mensen te laten lachen.
Zijn grappen, imitaties en tijdloze stijl brachten verlichting op momenten dat dat nodig was. Humor als bindmiddel: daar staat hij voor.
Met deze Belgische onderscheiding krijgt hij een nieuw, grensoverschrijdend eerbetoon. Een erkenning die laat zien dat zijn werk mensen blijft raken, ongeacht hun afkomst of taal.
Daarmee bewijst André dat de kracht van humor niet ophoudt bij de landsgrens. Het lintje van koning Filip is dus meer dan symboliek – het is een teken van internationale waardering voor een man die Nederland én België laat glimlachen.