De gemeenteraad van Enschede heeft dinsdagavond ingestemd met een motie om fatbikes te verbieden in de binnenstad. Daarmee schrijft de Overijsselse stad geschiedenis als de eerste Nederlandse gemeente die zo’n verbod invoert. De motie komt voort uit toenemende zorgen over verkeersveiligheid, vooral rondom jongeren die opgevoerde fatbikes gebruiken. Per 1 januari mag je in het centrum van Enschede niet meer met een fatbike rijden.
Lokale VVD trekt de kar, meerderheid geeft steun
De motie werd ingediend door Rachel Denneboom, fractievoorzitter van de lokale VVD. Zij vond medestanders in partijen als Volt, CDA en Burgerbelangen Enschede.
In de gemeenteraad kreeg ze uiteindelijk voldoende steun om het voorstel aangenomen te krijgen. “Waarom ik het verbod wil? Ik vind ze onveilig en gevaarlijk. De bestuurders zijn vaak heel jong, de fietsen zijn vaak opgevoerd waardoor de snelheid te hoog is,” legt ze uit aan Hart van Nederland.
Fatbike wordt vergeleken met scooter in vermomming
Volgens Denneboom moet de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast worden. Daarin staat nu dat scooters verboden zijn in het centrum, maar fatbikes vallen daar formeel niet onder.
“Fatbikes zien wij als een scooter die vermomd is als een fiets,” zegt ze. De fatbike lijkt onschuldig, maar door de snelheid en het ontbreken van kentekens of helmplicht, brengt het volgens haar grote risico’s met zich mee.
Verbod moet vanaf 1 januari gaan gelden
Hoewel het juridisch nog moet worden uitgewerkt, is het de bedoeling dat het verbod vanaf 1 januari ingaat. Rachel Denneboom gelooft dat naleving geen groot probleem zal zijn.
“In het begin moesten we de scooters ook bekeuren, maar tegenwoordig zie je ze niet meer. Dus ik heb er vertrouwen in.” Daarmee verwacht ze dat de maatregel uiteindelijk vanzelf een gedragsverandering teweegbrengt bij jongeren en andere gebruikers.
Wethouder steunt plan, maar ziet juridische haken en ogen
Wethouder Marc Teutelink steunde het plan, al deed hij dat met een belangrijke kanttekening. Juridisch gezien is een verbod niet zomaar door te voeren.
Daarom interpreteerde hij de aangenomen motie als een aanzet tot een onderzoek naar betere veiligheid in de stad. Hij benadrukte dat de uitwerking zorgvuldig moet gebeuren om juridische bezwaren te voorkomen.
Niet alle partijen zijn overtuigd van de aanpak
Ondanks brede steun, zijn er ook kritische geluiden. Partijen zoals PVV, GroenLinks en PvdA steunden de intentie, maar uitten twijfels over de uitvoerbaarheid.
GroenLinks-raadslid Robin Wessels noemde de motie “laakbaar” en stelde dat het plan vooral bedoeld was “voor de bühne”. Hij sprak van “stukken rood vlees voor de bühne in de arena” en pleitte voor andere oplossingen. Zijn partij wil ook de veiligheid verbeteren, maar vindt dit niet de juiste weg.
Toekomst zal uitwijzen of Enschede navolging krijgt
Met de goedkeuring van deze motie heeft Enschede zich op de kaart gezet als pionier in de aanpak van fatbikes. Andere gemeenten kijken met interesse mee, maar houden voorlopig de juridische afwikkeling scherp in de gaten.
Of Enschede’s aanpak landelijke navolging krijgt, hangt sterk af van de uitwerking van het verbod en de juridische houdbaarheid ervan. Tot die tijd blijft de stad een proefterrein voor strengere regels rond het gebruik van fatbikes.