De gemeente Wijchen heeft definitief besloten om een asielzoekerscentrum (azc) voor 21 miljoen euro te bouwen. Een opmerkelijke keuze, aangezien dit normaal gesproken een taak is van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Eind september ging de gemeenteraad akkoord met dit plan, hoewel er ook een eisenpakket werd opgesteld voor het COA. Met deze stap wil Wijchen het COA ondersteunen, dat door personeelsgebrek moeite heeft om overal in Nederland tijdig azc’s en noodopvangen te realiseren.
Wijchen bouwt zelf
Voor de zomer werd al duidelijk dat Wijchen het heft in eigen handen zou nemen. Het toekomstige azc, gelegen aan de Teersdijk, moet volgend jaar af zijn. Om deze deadline te halen en de regie in eigen handen te houden, besloot de gemeente zelf de bouw te verzorgen.
Dit niet alleen om meer controle te hebben over het proces, maar ook om de omwonenden zekerheid te bieden. Een project van deze omvang vraagt echter een aanzienlijke investering: 21 miljoen euro.
Geen Wijchens geld
Ondanks de hoge kosten benadrukte wethouder Geert Gerrits dat de gemeente dit bedrag niet uit eigen middelen hoeft te betalen. “We lenen geld om het azc te bouwen en dat krijgen we terug van het Rijk, inclusief rente,” aldus Gerrits.
Dit statement kwam nog voordat de politieke discussie begon. De afgelopen maanden circuleerden er veel halve waarheden en zorgen onder de inwoners over de financiering van het project. Met deze uitspraak probeerde Gerrits de lucht te klaren en duidelijkheid te scheppen.
Weerstand uit de weg
Aanvankelijk was er veel weerstand binnen de gemeenteraad tegen de plannen. Vooral Wijchen Lokaal en enkele raadsleden van Kernachtig Wijchen uitten hun twijfels. Echter, tijdens de raadsvergadering leek dit sentiment grotendeels te verdwijnen.
De steun van omwonenden, die in een brief de raadsleden opriepen om vóór te stemmen, speelde daarbij een belangrijke rol. De raad stemde uiteindelijk in met de ongebruikelijke financieringsconstructie, hoewel er wel een aantal voorwaarden werden gesteld.
Eenmalige betaling en toekomstplannen
De raad eiste onder meer dat het COA de volledige 21 miljoen euro in één keer overmaakt aan de gemeente. “Als geld het probleem niet is, dan moet het in één keer betalen voor het COA geen probleem zijn,” zei Renate Loermans van Kernachtig Wijchen.
Ook wethouder Gerrits steunde dit standpunt, hoewel hij wel waarschuwde dat er geen garanties zijn. Daarnaast werd afgesproken dat het azc zo gebouwd wordt dat het over tien jaar een andere bestemming kan krijgen. Woningcorporatie Talis heeft zelfs al interesse getoond in het gebouw voor toekomstig gebruik.
Op zoek naar een aannemer
Nu de financiële knopen zijn doorgehakt, kan de gemeente Wijchen beginnen met de zoektocht naar een aannemer. De planning is om binnen een jaar het azc aan de Teersdijk te realiseren.
Tegelijkertijd worden verdere afspraken gemaakt met het COA om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt. Wijchen zet hiermee een grote stap in het aanpakken van de opvangproblematiek, waarbij de regie nu volledig in handen ligt van de gemeente zelf.