Uit een onderzoek van vakbond FNV blijkt dat mensen met een uitkering in bepaalde gemeenten tot wel 800 tot 900 euro minder per maand ontvangen dan mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, maar in een andere gemeente wonen.
De vakbond onderzocht de uitkeringen in meer dan zeventig gemeenten en maakt zich zorgen over de grote verschillen die hierdoor zijn ontstaan. Volgens FNV is het huidige systeem oneerlijk en leidt het tot serieuze ongelijkheid in Nederland.
Sinds 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor uitkeringen, zoals de bijstand, bij de gemeenten. Dit besluit heeft ertoe geleid dat elke gemeente haar eigen regels hanteert. Volgens vakbond FNV zorgt deze werkwijze voor een toenemende ongelijkheid in het land.
Mensen in vergelijkbare financiële situaties krijgen niet altijd dezelfde mate van ondersteuning. Dit hangt namelijk af van hun woonplaats. De verschillen tussen gemeenten kunnen aanzienlijk oplopen, wat volgens FNV onacceptabel is.
Gemeenten zoals Vlissingen
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met lage inkomens in gemeenten zoals Vlissingen relatief slecht af zijn. Inwoners van Vlissingen komen vaak alleen in aanmerking voor een financiële bijdrage als hun inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum bedraagt.
Dit staat in contrast met omliggende Zeeuwse gemeenten zoals Middelburg en Veere, waar dezelfde regelingen gelden voor inkomens tot 130 procent van het sociaal minimum.
Een belangrijke reden voor de beperkte financiële steun in Vlissingen is de slechte financiële situatie van de gemeente, die zelfs onder curatele staat van het Rijk. Dit betekent dat de gemeente minder financiële middelen beschikbaar heeft voor regelingen, wat de kloof tussen verschillende gemeenten verder vergroot.
FNV eist gelijke regels
Vakbond FNV roept de overheid en de Tweede Kamer op om in te grijpen en de verschillen tussen gemeenten te verkleinen. Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV is fel: “Het is onacceptabel dat louter je postcode bepaalt hoeveel financiële hulp of zorg je krijgt.” De vakbond pleit ervoor dat de inkomensgrenzen voor regelingen worden opgetrokken naar 150 procent van het sociaal minimum en dat bijzondere bijstand altijd een gift moet zijn, in plaats van een lening.
Bovendien wil FNV dat gemeenten meer geld krijgen om deze regelingen te kunnen bekostigen. Volgens de vakbond moeten aangekondigde bezuinigingen van het kabinet, die in 2026 ingaan, worden geschrapt.
“Het kan niet zo zijn dat dit kabinet de zorg voor inwoners bij gemeenten neerlegt, maar tegelijkertijd een gigantische bezuiniging aankondigt voor 2026. Het laat zich namelijk nu al raden dat ook die bezuinigingen terecht gaan komen bij de meest kwetsbaren in onze samenleving,” aldus Jong.
Situatie onhoudbaar
De verschillen in uitkeringen tussen gemeenten zorgen voor een groeiende ongelijkheid in Nederland. FNV roept op tot actie van de overheid om te zorgen voor gelijke behandeling, ongeacht de woonplaats van mensen. De vakbond stelt dat de huidige situatie onhoudbaar is en pleit voor meer financiële middelen voor gemeenten om hun inwoners adequaat te kunnen ondersteunen.