Maandag staan protesten gepland op diverse treinstations door heel Nederland. De demonstraties, georganiseerd door Palestijnse actiegroepen, hebben de nodige controverse aangewakkerd.
VVD-leider Dilan Yesilgöz noemt deze protesten “smakeloos en verschrikkelijk”, terwijl burgemeester Femke Halsema van Amsterdam een andere visie heeft. De twee prominente politici staan lijnrecht tegenover elkaar over het recht om te demonstreren op deze gevoelige dag.
Een beladen herdenkingsdag
Maandag markeert een jaar sinds de terreuraanslag van Hamas in Israël, waarbij meer dan 1300 burgers en militairen omkwamen. Dit tragische incident luidde een nieuwe fase in van het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen.
De geplande protesten, die samenvallen met deze herdenkingsdag, worden door critici gezien als een ongevoelige keuze. Volgens Yesilgöz is het moment van de demonstraties onnodig provocerend.
‘Gebruikt door terroristen’
In de uitzending van WNL Op Zondag sprak Yesilgöz openhartig over haar standpunt. Ze erkent dat mensen zich solidair kunnen voelen met de Palestijnse slachtoffers in het conflict, maar vindt het onverstandig om juist op deze dag te demonstreren.
“Dat je dat leed meevoelt en daarom op straat staat, dat snap ik allemaal,” zei Yesilgöz. Tegelijkertijd vindt ze dat de protesten het verdriet van de nabestaanden extra raken. “Je wordt gewoon gebruikt door terroristen voor hun eigen agenda,” voegde ze toe, verwijzend naar groeperingen als Hamas en Hezbollah.
Yesilgöz riep de organisatoren van de protesten op om zichzelf te heroverwegen. Volgens haar is het bewust mensen pijn doen: “Ik snap oprecht niet waarom je die dag zou kiezen.”
‘Recht op demonstratie moet beschermd worden’
Burgemeester Halsema reageerde fel op de uitspraken van Yesilgöz. In het programma Buitenhof uitte ze haar zorgen over de manier waarop Yesilgöz het demonstratierecht benadert. Ze benadrukte dat de demonstraties niet gericht zijn tegen de Israëlische burgers, maar tegen de acties van de Israëlische regering in Gaza.
Halsema beschouwt het als een legaal recht dat beschermd moet worden. “Als een voormalig minister van Justitie deze demonstraties criminaliseert, zet je het conflict al klaar,” waarschuwde Halsema.
Ze benadrukte dat lokale bestuurders steun vanuit Den Haag nodig hebben, in plaats van kritiek. “Juist in een periode dat de rechtsstaat onder druk staat, moet je hem verdedigen,” zei ze. Halsema wil dat demonstranten in vrijheid hun stem kunnen laten horen, zonder vooroordelen.
Lokale VVD-fracties: NS moet ingrijpen
Vijf lokale VVD-fracties hebben de NS opgeroepen om actie te ondernemen tegen de geplande protesten. In een brief aan NS-president-directeur Wouter Koolmees beschuldigden zij de spoorwegmaatschappij ervan Jodenhaat te faciliteren door deze protesten toe te staan.
De fracties verwijzen hierbij naar de rol van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de deportatie van Joden. Ze eisen dat de NS laat zien dat het bedrijf inmiddels een andere koers vaart.
Marjan Rintel, de huidige ceo van KLM en voormalig president-directeur van de NS, werd in WNL Op Zondag gevraagd naar haar mening over deze kwestie. Rintel erkende de pijnlijke geschiedenis van de NS, maar benadrukte dat het aan de burgemeesters is om hierover te oordelen. “Het is een dilemma waar de huidige president-directeur nu mee zit,” zei ze.