Het plan om een Amsterdamse brug te vernoemen naar verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend als de ‘Soldaat van Oranje’, is door de Adviesraad naamgeving openbare ruimten (ANOR) afgekeurd. Dit besluit is genomen omdat de vernoeming niet zou passen binnen het diversiteitsbeleid van de stad.
Daarnaast werden er twijfels geuit over Hazelhoff Roelfzema’s verdiensten voor de hoofdstad zelf. Mede-oorlogsheld Marco Kroon reageerde furieus op het besluit.
De lijst met afgewezen namen, die door De Telegraaf is opgevraagd, toont dat ANOR zelden negatief adviseert. Toch werd kort na de oprichting van de raad in 2021 het voorstel om een brug naar Hazelhoff Roelfzema te vernoemen meteen afgewezen.
De motivatie van de adviesraad was duidelijk: “Vernoeming sluit niet aan bij het streven naar meer diversiteit,” en “zijn verdiensten voor Amsterdam zijn niet erkend door de raad.”
Reactie van Marco Kroon: “Schandalig besluit”
Marco Kroon, die decennia na Hazelhoff Roelfzema de Militaire Willems-Orde ontving, reageerde fel op het besluit van de ANOR. “Amsterdam moet zich schamen dat ze de vernoeming afwijzen omdat hij een witte man is.
Hij is beroemd geworden door zijn moedige daden voor Nederland, niet door zijn huidskleur. Dankzij mensen zoals hij hebben we nu de vrijheid om te spreken over zwarte en witte mensen.”
Kroon benadrukte dat de verhalen van helden uit de Tweede Wereldoorlog juist nu verteld moeten worden. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, zal binnenkort verdwijnen, en het is belangrijk dat de jeugd leert van deze verhalen. “Het is een les over moed, over niet wegkijken bij onrecht, en dat je soms bereid moet zijn je leven te geven voor vrijheid.”
Vernoemingen en afwijzingen in Amsterdam
In Amsterdam kunnen burgers zelf namen voordragen om een straat, brug of kade naar iemand te vernoemen. Naast de afwijzing van de Erik Hazelhoff Roelfzemabrug, zijn er nog andere namen die de ANOR heeft afgewezen.
Zo werd het voorstel om de Fanny Blankers-Koentunnel te vernoemen naar de beroemde atlete, verworpen. De stad heeft al een straat en laan naar haar vernoemd, en de commissie vreesde verwarring met de bestaande Coentunnel.
Ook architect Foeke Kuipers kreeg geen nieuwe brug toegewezen, omdat hij al een steeg en een straat naar zich vernoemd heeft in de stad. De ANOR probeert verwarring te vermijden en zorgt ervoor dat niet te veel objecten naar één persoon worden genoemd.
Abdellah Zaki krijgt wel vernoeming
Aan de andere kant was er wel positief nieuws voor de Marokkaans-Nederlandse kunstschilder en muzikant Abdellah Zaki. Hoewel zijn naam eerst werd afgewezen, veranderde de raad later van mening.
Er werd besloten dat een brug naar Zaki vernoemd zou worden, als symbool voor arbeidsmigratie en de verbinding tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur. Hiermee probeert de stad diversiteit en inclusie meer ruimte te geven in haar straatnamenbeleid.
[convertkit form=7218230]