Gemeenten krijgen van het kabinet de ruimte om vanaf volgend jaar te experimenteren met snelheidsbeperkingen op fietspaden. Het doel is om gevaarlijke situaties te verminderen door massa- en snelheidsverschillen beter te reguleren. Vooral drukke fietspaden met snelle e-bikes en grote bakfietsen zorgen volgens de minister voor toenemende risico’s in het verkeer. De verwachting is dat de maatregelen vooral de kwetsbare fietser meer rust en veiligheid moeten bieden.
Maatregelen moeten verschillen op het fietspad verkleinen
Volgens demissionair minister Robert Tieman van Infrastructuur (BBB) zijn de snelheids- en massaverschillen een van de belangrijkste oorzaken van fietsongelukken. E-bikes, fatbikes en elektrische bakfietsen zorgen voor een mix van snelheden en formaten op smalle paden.
Dat levert gevaarlijke situaties op, zeker in drukke steden. In het nieuwe meerjarenplan voor fietsveiligheid stelt Tieman voor dat gemeenten lokaal gaan testen met maximumsnelheden of adviessnelheden.
De proeven mogen gericht zijn op specifieke knelpunten. Zo kan er in schoolzones of winkelstraten bijvoorbeeld een lagere snelheid worden geadviseerd. Ook zouden bepaalde voertuigen, zoals bakfietsen die goederen vervoeren, naar de rijbaan verplaatst kunnen worden. Dit moet de doorstroming op het fietspad verbeteren en botsingen voorkomen.
Geen wetgeving, wel ruimte voor lokaal experiment
Hoewel er nog geen landelijke wetgeving komt, geeft het kabinet gemeenten alvast de ruimte om met deze maatregelen te experimenteren. De bedoeling is dat zij snel starten met pilots op plekken waar de meeste klachten en ongelukken voorkomen. Op basis van de uitkomsten wordt bekeken of het nodig is om landelijke verkeersregels aan te passen.
Het kabinet wil deze benadering gebruiken om zorgvuldig te bepalen welke maatregel werkt en welke niet. Door eerst lokaal te testen, voorkom je onnodige regelgeving die niet overal effectief blijkt. Tieman benadrukt dat dit geen kwestie is van wachten, maar van direct handelen waar dat kan.
Toename in fietsverkeer vraagt om nieuwe oplossingen
De drukte op fietspaden is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Door de opkomst van e-bikes, flitsbezorgers en bakfietsen is de traditionele fietser steeds vaker het kwetsbare verkeersdeelnemer. Die groei vraagt volgens experts om een modernere benadering van fietsveiligheid.
Het ministerie kijkt daarom ook naar andere mogelijkheden, zoals bredere fietspaden of meer gescheiden infrastructuur. Maar voor die oplossingen zijn vaak hoge investeringen en ingrijpende herinrichtingen nodig. De nu voorgestelde maatregelen zijn relatief snel uitvoerbaar en kunnen op korte termijn al effect sorteren.
Gemeenten moeten vaart maken met pilots
Minister Tieman dringt er bij gemeenten op aan om niet te wachten met deze proeven. Door nu te starten, kan er al in de loop van volgend jaar een eerste evaluatie plaatsvinden. Daarmee kunnen succesvolle maatregelen snel worden opgeschaald naar andere delen van het land.
Het kabinet hoopt dat deze aanpak leidt tot een veiliger fietsklimaat waarin elke fietser, jong of oud, veilig kan deelnemen aan het verkeer. Het uiteindelijke doel blijft om het aantal ernstige fietsongevallen structureel omlaag te brengen.