Arjan en Lisette runnen samen een melkveebedrijf in Overijssel. Ze produceren duurzame melk en hun koeien lopen ’s zomers in de wei. Toch hangt de toekomst van hun familiebedrijf aan een zijden draadje. Door een uitspraak van de Raad van State worden ze geconfronteerd met zware eisen om hun veestapel drastisch in te krimpen.
De problemen begonnen toen de Raad van State de wet rond stikstofvergunningen vernietigde. Voorheen volstond een pasmelding bij de uitbreiding van hun bedrijf, gezien het dichtstbijzijnde natuurgebied 13 kilometer verderop ligt. Maar sindsdien heeft het gezin te maken met nieuwe regels. Ze moeten binnen zes maanden twee derde van hun veestapel afbouwen, anders riskeren ze een dwangsom van €117.000 per drie maanden.
“We hebben alles volgens de wet gedaan. Toch wordt de fout van de overheid bij ons neergelegd. Dat is onbegrijpelijk en onrechtvaardig,” zegt Arjan.
Emotionele impact op het gezin
Het besluit raakt het gezin hard, zowel financieel als emotioneel. Arjan vertelt dat zijn kinderen de spanning voelen. “Zaterdag zei mijn zoon: ‘Papa, je huilt.’ Hoe leg je zoiets uit? Omdat anderen vinden dat wij onze koeien weg moeten doen? Dit is niet te bevatten.”
De emoties lopen hoog op. Arjan voelt zich klemgezet door de provincie. “Ze zeiden altijd dat ze niet zouden handhaven, maar nu doen ze dat wel. Ze hadden ons alternatieven kunnen bieden, zoals extern salderen, maar daar is geen ruimte voor.”
Juridische strijd en onzekerheid
Het gezin heeft zich vastgebeten in een juridische strijd. “We zetten alles op alles om dit aan te vechten. Maar waarschijnlijk redden we het niet,” zegt Arjan. Hij vreest dat de voortdurende procedures geen einde kennen zolang de politiek niet ingrijpt.
De ministers van Landbouw en Stikstof hebben eerder aangegeven dat boeren met pasmeldingen buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen. Toch voelt Arjan zich in de steek gelaten. “Voor de verkiezingen spraken politici zoals Caroline van der Plas (BBB) zich uit tegen gedwongen bedrijfsbeëindiging. Waar zijn ze nu? Ze staan erbij en kijken ernaar.”
Een onzekere toekomst
Als er geen oplossing komt, betekent dit het einde van hun familiebedrijf. “Met twee derde minder koeien kunnen we het hier niet meer redden. Het is dan simpelweg einde verhaal.” Ondanks de steun van mensen uit de omgeving blijft de onzekerheid groot. Arjan hoopt dat de politiek eindelijk stappen onderneemt om dit onrecht te herstellen.
De verontwaardiging op X is groot, zoals blijkt uit de vele reacties. Hier zijn een aantal:
Waar blijft @BoerBurgerB dan met haar spierballentaal? Dat gezwets voor de bühne, druk met 5 jarig jubileum maar nog niks klaargespeeld, alleen moeten constateren dat voorgaande landbouwministers ook niet van gisteren zijn. Oh ja, wél 24 miljard door de plee voor het pluche.
— John Arink (@ekoarink) November 16, 2024
Heel triest dit.. waarom doen ze niets voor onze boeren.. waarom gaan ze achter brussel staan,die onze boeren weg willen hebben,om troep uit andere landen te inporteren.. schande.. eigen boeren eerst!!!!! wie gaan die helpen….niet dit kabinet…
— MariaDJohanna (@gioiello_maria) November 15, 2024
Duidelijk gebrek aan het bekende nuchtere boerenverstand. Dat ze in de mooie praatjes van #BBB getrapt zijn.
Bij mij ging toen de boerenzakdoek van de antenne van mijn auto af. En nu zitten ze met de gebakken peren.
Vreselijk!— Anja🇷🇺🕊 (@LillyPip3) November 15, 2024