Boris Johnson onthult in zijn memoires dat hij serieus overwoog om Nederland binnen te vallen tijdens de coronacrisis. Dit plan was gericht op het terughalen van miljoenen AstraZeneca-vaccins die, ondanks eerdere afspraken, in Nederland lagen opgeslagen.
Johnson beschuldigt de Europese Unie ervan het Verenigd Koninkrijk tijdens de crisis kwaadwillig te behandelen. De onthulling komt uit zijn nieuwe boek en schetst een opmerkelijk beeld van de spanningen.
Conflict over vaccins
Tijdens de pandemie ontstond er grote spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de verdeling van vaccins. De Europese Unie overwoog om vijf miljoen AstraZeneca-vaccins, opgeslagen in een magazijn in Leiden, aan de eigen bevolking te geven.
Deze vaccins waren echter bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, dat al had betaald voor de levering. In Groot-Brittannië leidde deze situatie tot grote verontwaardiging en woede.
Het idee dat betaalde vaccins mogelijk niet zouden worden geleverd, was voor Johnson onaanvaardbaar. De voormalige premier schrijft in zijn memoires dat de situatie extreem gespannen was.
De Britse regering ging zelfs zo ver dat er serieuze militaire plannen werden besproken. Twee diplomatieke bronnen bevestigden in 2023 al bij Britse media dat Johnson overwoog om in het geheim een inval te doen. In zijn boek bevestigt hij nu zelf deze berichten.
Plannen voor een geheime militaire operatie
In maart 2021 werden plannen besproken om via water een militaire operatie uit te voeren op het magazijn in Leiden. Johnson gaf opdracht om te onderzoeken of een inval over water mogelijk was.
Het doel was om vaccins, die volgens Johnson “wettelijk van ons waren en die we wanhopig nodig hadden,” in beslag te nemen. De Britse militairen zouden opblaasbare boten gebruiken om via de Nederlandse kanalen bij het magazijn te komen.
De militairen zouden elkaar ontmoeten bij het doelwit en vervolgens de gegijzelde goederen veiligstellen. Nadat de vaccins waren veiliggesteld, zou de groep met een vrachtwagen naar een haven rijden.
Dit zou volgens het plan onopgemerkt moeten gebeuren, om politieke gevolgen te vermijden. Luitenant-generaal Doug Chalmers, vicestafchef van het Britse leger, vertelde Johnson dat het plan technisch haalbaar was.
Realiteit en praktische bezwaren
Chalmers wees Johnson er echter ook op dat het zeer moeilijk zou zijn om de operatie uit te voeren zonder betrapt te worden. Het Verenigd Koninkrijk zou in dat geval moeten verklaren waarom het een NAVO-bondgenoot was binnengevallen.
Dit besef zorgde voor een dilemma binnen de Britse regering. Hoewel Johnson de ernst van de situatie inzag, wist hij dat een dergelijke operatie vrijwel onmogelijk was zonder internationale gevolgen.
Johnson’s memoires onthullen veel meer
Johnson’s memoires, getiteld Unleashed, beloven een ongefilterde kijk op zijn politieke carrière en persoonlijke overpeinzingen. Naast de onthulling over het vaccinconflict en de coronacrisis, behandelt het boek ook zijn gedachten over andere politici, waaronder Rishi Sunak en Michael Gove.
Johnson staat bekend om zijn scherpe uitspraken, en het boek belooft dan ook vol te zitten met pittige observaties. Unleashed verschijnt in oktober en zal ongetwijfeld voor opschudding zorgen in politieke kringen.
Het boek biedt een inkijkje in de politieke strategieën van een man die aan het hoofd stond van het Verenigd Koninkrijk in een van de meest uitdagende periodes in de recente geschiedenis.