De inflatie blijft hardnekkig aanwezig, en dat merk je direct in je portemonnee. In juni lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld 3,1 procent hoger dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel dit iets lager is dan de inflatie van 3,3 procent in mei, blijft de koopkracht stevig onder druk staan.
Boodschappen slaan het hardst toe in je budget
Vooral boodschappen, drank en tabak laten forse prijsstijgingen zien. In juni waren deze producten gemiddeld 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Wanneer je naar de supermarkt gaat, zie je die stijging direct terug in je winkelmandje. Ook versproducten en dagelijkse benodigdheden zijn in korte tijd aanzienlijk in prijs gestegen, waardoor je steeds vaker geconfronteerd wordt met een hogere kassabon.
Diensten zoals horeca en kappers stijgen mee
Niet alleen producten in de supermarkt zijn duurder geworden. Ook diensten, waaronder horeca, kappers en reparaties, kenden in juni een stevige prijsstijging.
De gemiddelde stijging binnen deze categorie ligt op 4,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat een bezoek aan je favoriete lunchplek of kapper al snel een groter deel van je maandbudget opslokt.
Energie en brandstoffen blijven relatief stabiel
Energieprijzen, inclusief benzine en diesel, lieten slechts een lichte stijging zien van 0,6 procent. Dit is aanzienlijk minder dan de pieken die in eerdere jaren werden gemeten.
Toch blijft het tanken of het betalen van je energierekening voor veel huishoudens een punt van zorg, zeker nu andere kosten sneller blijven stijgen dan de lonen.
Nederland springt er Europees gezien nog steeds uit
Opvallend is dat Nederland binnen Europa blijft opvallen door de relatief hoge prijsstijgingen. Dat komt vooral door de hogere kosten van voedingsmiddelen, die in ons land sterker zijn toegenomen dan in veel andere Europese landen.
Ondanks Europese maatregelen om de inflatie te beteugelen, blijft Nederland te maken hebben met een bovengemiddelde stijging van de kosten voor levensonderhoud.
Officiële inflatiecijfers volgen binnenkort
De huidige inflatiecijfers zijn gebaseerd op een snelle raming van het CBS. Op 8 juli publiceert het statistiekbureau de definitieve cijfers, waarin ook meer details over prijsontwikkelingen worden gedeeld. Tot die tijd blijft het duidelijk dat je voor vrijwel alles wat je dagelijks nodig hebt, meer betaalt dan vorig jaar.