Als je onlangs kipshoarma van het merk Cucina hebt gekocht bij Albert Heijn, is het verstandig om je verpakking goed te controleren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat bepaalde partijen van deze kipshoarma mogelijk besmet zijn met de salmonellabacterie. Het gaat om de 400-gramverpakkingen die onder het huismerk Cucina worden verkocht. De bacterie kan voedselinfecties veroorzaken, vooral bij kwetsbare groepen.
Mogelijke besmetting met ernstige gevolgen
Salmonella-infecties kunnen zorgen voor hevige buikpijn, diarree, braken en koorts. Bij gezonde volwassenen verdwijnen de klachten meestal vanzelf.
Maar voor ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verzwakte gezondheid kan de besmetting ernstiger verlopen. De kans op uitdroging of zelfs ziekenhuisopname is bij hen groter. Daarom roept de NVWA deze groep op om extra alert te zijn.
Controleer deze specifieke verpakkingen
De waarschuwing geldt niet voor alle kipshoarma van Cucina, maar alleen voor verpakkingen met specifieke lotnummers. Je kunt de betreffende verpakkingen herkennen aan de code op de verpakking. De lotnummers die mogelijk besmet zijn, zijn:
Lotcode 1125507 – te gebruiken tot 30-06-2025
Lotcode 1125689 – te gebruiken tot 01-07-2025
Lotcode 1125854 – te gebruiken tot 03-07-2025
Lotcode 1125888 – te gebruiken tot 04-07-2025
Lotcode 1126678 – te gebruiken tot 10-07-2025
Als je een van deze verpakkingen thuis hebt liggen, wordt dringend geadviseerd om het product niet te eten. Ook wanneer het er goed uitziet of normaal ruikt, kan het besmet zijn. De bacterie is namelijk niet met het blote oog te herkennen.
Zo krijg je je geld terug bij Albert Heijn
Albert Heijn vraagt je om de betreffende producten terug te brengen naar de winkel. Je hoeft hiervoor geen kassabon mee te nemen. Bij de servicebalie ontvang je het volledige aankoopbedrag terug.
Medewerkers zijn op de hoogte van de situatie en staan klaar om je te helpen. Heb je aanvullende vragen? Dan kun je contact opnemen met de producent, Cucina Food B.V.
NVWA waarschuwt voor risico en benadrukt jouw rol
De NVWA laat weten dat het om een voorzorgsmaatregel gaat, maar adviseert om geen enkel risico te nemen. Productterugroepingen als deze maken deel uit van het bredere toezicht op voedselveiligheid in Nederland.
Als consument draag je bij aan dit proces door alert te zijn en meldingen serieus te nemen. Zo help je mee aan het waarborgen van veilige producten in de schappen.
Blijf kritisch op wat je eet
Voedselveiligheid begint niet alleen bij producenten of controle-instanties, maar ook bij jezelf. Let op houdbaarheidsdata, controleer verpakkingsinformatie en volg terugroepacties actief op.
Alleen door samen te handelen kun je voedselinfecties voorkomen. Heb je toch symptomen na het eten van besmette kipshoarma, neem dan altijd contact op met je huisarts.