Vorige week dinsdag werd Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), door de Eerste Kamercommissie voor Financiën gehoord. Tijdens deze zitting gaf Knot zijn visie op de Miljoenennota en verdedigde hij de invoering van de nieuwe pensioenwet.
Knot erkende dat de nieuwe wet mogelijk lagere pensioenen oplevert, maar stelde dat dit de prijs is voor een stabieler systeem. Deze opmerking leidde tot scherpe kritiek vanuit verschillende politieke kringen, met name van oud-minister Eduard Bomhoff en senator Martin van Rooijen van 50PLUS.
Kritiek op risicovolle beleggingen
Eduard Bomhoff, oud-vicepremier, uitte zijn zorgen over de nieuwe pensioenwet, die volgens hem juist nieuwe risico’s introduceert. Hij bekritiseerde Klaas Knot omdat de wet pensioenfondsen zou dwingen om risicovolle vastrentende beleggingen te doen.
Bomhoff waarschuwde dat deze beleggingen grote verliezen kunnen opleveren wanneer de koersen dalen. Hij stelde dat dergelijke “gokpartijen” een ramp kunnen zijn voor de pensioensector, met mogelijk miljardenverlies als gevolg. Ondanks deze risico’s verdedigde Knot zijn standpunt, wat Bomhoff verontrustte.
Verkeerde keuzes op rentegebied
Van Rooijen spreekt van pensioenramp
Senator Martin van Rooijen waarschuwde tijdens het debat in de Eerste Kamer voor een dreigende “pensioenramp” als de nieuwe wet wordt ingevoerd. Van Rooijen uitte zijn frustratie over de stilte vanuit zowel De Nederlandsche Bank als de pensioensector zelf.
Hij stelde dat niemand de durf heeft om openlijk toe te geven dat de wet onuitvoerbaar is. Van Rooijen legde de verantwoordelijkheid voor de mogelijke risico’s van het nieuwe pensioenstelsel direct bij Klaas Knot en de DNB.
Politieke weerstand en zorgen over miljardenverlies
De weerstand tegen de nieuwe pensioenwet blijft aanhouden. Tijdens het debat in de Tweede Kamer kwamen kritische geluiden uit verschillende politieke hoeken. Experts en Kamerleden uitten hun zorgen over het zogenaamde ‘invaren’ van de pensioenen in het nieuwe stelsel.
Ze vrezen dat de verplichte risicovolle beleggingen de pensioenfondsen kunnen dwingen tot grote verliezen. In sommige scenario’s wordt zelfs gevreesd voor een verlies van tientallen miljarden, wat aanzienlijke gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële toekomst van miljoenen Nederlanders.