De veelbesproken ‘Methode Laurentien’ ligt stil. Dat meldt NRC, dat aangeeft dat veel slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds wachten op financiële compensatie. De stichting, die verantwoordelijk is voor het coördineren van de schadevergoedingen, kampt met een ernstig tekort aan vrijwilligers.
Bovendien is de website, waar slachtoffers zich kunnen aanmelden voor compensatie, nog steeds niet operationeel. Volgens het opschalingsplan zou alles begin september geregeld zijn. De eerste 300 gedupeerden hadden vóór eind september hun schadevergoedingen berekend moeten krijgen.
Tot nu toe is dat echter voor geen enkele van de slachtoffers gelukt. Dit zorgt voor veel frustratie en wijst op een tekort aan capaciteit en middelen om het proces goed te laten verlopen.
Vingerwijzen tussen de stichting en het ministerie
Politiek verslaggever Thomas van Groningen, die regelmatig te zien is bij WNL’s Goedemorgen Nederland, laat weten dat er vooral veel onenigheid is tussen de stichting (Gelijk)waardig Herstel en het ministerie.
“De stichting stelt dat het ministerie verantwoordelijk is voor de vertragingen, omdat zij niet de benodigde ondersteuning krijgen om op te schalen,” zegt Van Groningen.
“Maar als je kijkt naar wat de stichting nodig heeft om de methode goed te implementeren, dan zie je dat er duizenden vrijwilligers nodig zijn.” Van Groningen uit ook zijn twijfels over de haalbaarheid van verdere opschaling.
“De kritiek op het kabinet is dat alles veel te langzaam gaat. De stichting dacht dat het sneller kon, maar zij lopen nu ook tegen grote problemen aan. Als je op dit tempo doorgaat, dan zijn we pas in 2027 of 2028 klaar met het afhandelen van de schadevergoedingen.”
Te traag en te veel onduidelijkheid
Het kabinet belooft al enige tijd verbetering, maar er blijft veel onduidelijkheid bestaan over de voortgang. “We horen al vaak dat er een oplossing in aantocht is,” legt Van Groningen uit, “maar de hoop onder de slachtoffers begint langzaam te vervagen. Er wordt nog steeds onderhandeld tussen de stichting en het ministerie in de hoop op een versnelling van het proces.”
Ondertussen wachten ruim 2000 slachtoffers nog op hun compensatie. Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid, PVV) begrijpt de frustratie. Ze benadrukt dat haar collega Nora Achahbar (Toeslagen, NSC) de urgentie van de situatie goed inziet.
Coenradie: “Het is een extreem complexe situatie. We willen voorkomen dat het geld bij mensen terechtkomt die er geen recht op hebben, maar ik snap dat het geduld opraakt.”
Prinses Laurentien onder vuur
De methode die oorspronkelijk was bedacht door prinses Laurentien is sinds augustus stopgezet. Dit kwam nadat ze beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag, waarna ze haar werkzaamheden neerlegde.
Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella is een terugkeer van Laurentien binnen de stichting onwaarschijnlijk. “In deze rol zie ik haar niet terugkomen. Dit dossier is te pijnlijk en de kans op herstel lijkt klein.”
De rol van het koningshuis in politieke kwesties ligt onder een vergrootglas. Coalitiepartijen, waaronder PVV-leider Geert Wilders en de tijdelijk teruggetrokken NSC-leider Pieter Omtzigt, uiten kritiek op deze inmenging.
De roep om een ceremonieel koningschap, waarbij het koningshuis geen politieke rol meer speelt, wordt steeds luider. “In Zweden werkt dit model prima, dus het is zeker geen onlogisch idee,” aldus Marcella.