Yolanthe Cabau is in Los Angeles bezig met een opvallend bouwproject: een luxe miljoenenvilla die te zien is in haar nieuwe realityserie. Wat een inkijkje moest bieden in haar droomleven, roept juist veel vragen op. Want waar komt het geld vandaan voor zo’n prestigieus project? Volgens Yolanthe zelf komt er geen cent van ex-man Wesley Sneijder. Toch twijfelen steeds meer mensen aan die uitleg.
Ontkenning over miljoenen leidt tot verbazing
De verwarring begon na een suggestie van Telegraaf-journalist Jordi Versteegden. Hij opperde dat Yolanthe mogelijk 19 miljoen ontving bij de scheiding van Wesley Sneijder. Yolanthe ontkende fel.
“Ik heb nooit geld gekregen van Wesley (niks, nul) en heb daar ook nooit om gevraagd,” zei ze op Instagram. Maar toen vervolgens beelden van haar villa in Los Angeles verschenen, begonnen kijkers zich openlijk af te vragen: hoe financier je dat zonder hulp?
‘Webshop te klein, acteercarrière flopte’
Mediacriticus Victor Vlam dook in de kwestie en besprak zijn bevindingen in zijn podcast De Communicado’s. Volgens hem klopt Yolanthes uitleg niet met de cijfers.
Ze noemt haar webshop als bron van inkomsten, maar volgens Victor is de zichtbaarheid en impact daarvan veel te klein om miljoenen op te leveren. Ook haar Amerikaanse filmwerk leverde weinig op. En een erfenis van haar vader? Die werd verdeeld onder meerdere familieleden. Daar is volgens Vlam dus ook geen miljoenenkapitaal uit voortgekomen.
Taalgebruik dat ruimte laat voor interpretatie
De sleutel zit volgens Vlam in de manier waarop Yolanthe haar woorden kiest. Ze stelt expliciet dat ze geen geld “van Wesley” kreeg.
Maar geld uit een gezamenlijke vermogensverdeling bij een scheiding is volgens hem iets anders dan een gift. Het geld is dan niet letterlijk van hem afkomstig, maar ontstaat uit het verdelen van wat ooit gezamenlijk bezit was. Dat verandert de betekenis van haar ontkenning.
Van gezamenlijke pot naar persoonlijke rijkdom
Yolanthe en Wesley waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat hun gezamenlijke vermogen tijdens de scheiding in gelijke delen is gesplitst.
Volgens Vlam benadrukt Yolanthe bewust dat ze niets ‘van hem’ kreeg, omdat het ging om hún gedeelde bezit. Voor haar voelt het dus niet alsof ze iets kreeg, maar alsof ze recht had op haar deel van wat samen is opgebouwd.
Persoonlijke offers als morele rechtvaardiging
Daarbij speelt ook mee dat Yolanthe haar eigen carrière tijdelijk opzijzette voor die van Wesley. Ze verhuisde mee naar Italië en Turkije, wat haar eigen werkmogelijkheden beperkte.
Vlam denkt dat ze daarom haar deel in het vermogen als volkomen verdiend ziet. Niet uit coulance, maar als logisch gevolg van haar inzet voor het gezin. Vanuit dat oogpunt voelt ze zich niet verplicht tot uitleg of verantwoording.
Geen schenking, maar een verdeling
Als je goed luistert naar wat Yolanthe zegt, draait alles om formulering. Ze heeft geen geld ‘gekregen’ in de zin van een schenking of gunst.
Maar het geld waarmee ze haar huis bouwt, kan wel degelijk voortkomen uit het vermogen dat ze samen met Wesley opbouwde. Daarmee lijkt haar ontkenning eerder juridisch dan financieel of emotioneel bedoeld.