Het kabinet moet aanzienlijk meer investeren in de woningbouw om het groeiende woningtekort in Nederland aan te pakken, blijkt uit een analyse van ING. In hun donderdag gepubliceerde rapport pleiten onderzoekers van de bank voor een jaarlijkse investering van 3 tot 5 miljard euro in plaats van de 1,5 miljard euro die nu op tafel ligt. Alleen op die manier kunnen de doelen voor woningbouw realistischer worden gehaald.
Volgens ING zijn deze hogere investeringen noodzakelijk vanwege de huidige beperkingen in de bouwsector. De bank wijst op structurele knelpunten zoals personeelstekorten bij gemeenten en een overbelast stroomnet.
Deze obstakels maken het voor bouwbedrijven lastig om het door het kabinet gestelde doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar te halen. Gemeenten en bouwbedrijven geven aan dat het huidige budget simpelweg niet volstaat om de benodigde projecten op tijd te realiseren.
Tekort blijft toenemen
ING waarschuwt daarnaast dat het woningtekort op korte termijn verder zal oplopen. Hoewel het kabinet hiervoor niet volledig verantwoordelijk kan worden gehouden, verwacht de bank dat de meeste kabinetsmaatregelen pas op de middellange termijn, tussen de twee en vijf jaar, effect zullen hebben.
Zelfs dan achten de onderzoekers de kans klein dat de bouwdoelen behaald worden. Volgens hen is het realistischer dat substantiële resultaten pas na vijf jaar zichtbaar zullen zijn.
De bank stelt voor om op kortere termijn meer in te zetten op een beter gebruik van de bestaande woningvoorraad. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van hospitaverhuur.
Dit kan door tijdelijke huurcontracten mogelijk te maken voor huiseigenaren die een deel van hun woning willen verhuren. ING verwacht dat dit soort maatregelen de drempel om kamers te verhuren aanzienlijk verlaagt en zo op korte termijn bijdraagt aan het verminderen van het woningtekort.
Structurele hervormingen noodzakelijk
Naast deze kortetermijnoplossingen is volgens ING ook behoefte aan structurele hervormingen. Een van de belangrijkste aanbevelingen is het verder terugdringen van de hypotheekrenteaftrek. Deze regeling zorgt volgens de bank voor schommelingen in de huizenprijzen, wat op zijn beurt nieuwbouwprojecten kan vertragen.
Daarnaast zou een belasting op de gerealiseerde overwaarde bij verkoop kunnen helpen om de stijgende woningprijzen af te remmen. Dit zou het minder aantrekkelijk maken voor mensen om steeds verder door te stromen op de woningmarkt, wat kan bijdragen aan meer stabiliteit.
Het kabinet staat voor een grote uitdaging om het woningtekort effectief aan te pakken. Zonder extra investeringen en structurele hervormingen zal het lastig zijn om de woningcrisis op te lossen. ING blijft dan ook aandringen op meer daadkrachtige maatregelen om zowel de bouwsector als de woningmarkt weer op de rails te krijgen.
Plaats een reactie