De VVD en D66 komen vandaag met een belangrijk wetsvoorstel dat kinderopvanginstellingen de mogelijkheid geeft om ongevaccineerde kinderen te weigeren wanneer de landelijke vaccinatiegraad onder de 92 procent zakt.
Dit voorstel komt voort uit de zorgwekkende daling van de vaccinatiegraad, die al jaren aanhoudt. Op dit moment ligt de vaccinatiegraad zelfs onder de 90 procent. “Meerdere baby’s zijn dit jaar al overleden, vreselijk verdrietig,” aldus betrokkenen.
Momenteel hebben kinderdagverblijven zelf de vrijheid om te beslissen of ze ongevaccineerde kinderen toelaten. Dit betreft bijvoorbeeld vaccinaties tegen ziektes als difterie, kinkhoest of mazelen.
VVD en D66 vinden deze situatie onwenselijk. Daarom stellen zij voor om een grens in te voeren: bij een vaccinatiegraad van onder de 92 procent zouden kinderopvanginstellingen verplicht moeten zijn om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.
Veiligheid voor jonge kinderen
Het doel van het wetsvoorstel is helder: de veiligheid van jonge kinderen in de kinderopvang vergroten. Jonge kinderen, die nog niet volledig zijn ingeënt, lopen momenteel risico om besmet te raken met gevaarlijke infectieziekten door ongevaccineerde kinderen.
Voor mazelen, bijvoorbeeld, kunnen kinderen pas vanaf 14 maanden gevaccineerd worden. VVD en D66 willen ouders en opvanginstellingen de zekerheid geven dat de kinderen op de opvang beschermd zijn.
“Kinderopvangen en ouders van kinderen vragen ons ook om dit te doen”, zegt D66-Kamerlid Wieke Paulusma. Deze maatregel zou volgens haar bijdragen aan een veilige omgeving, zodat ouders hun kinderen met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen.
Vaccinatiegraad daalt al jaren
De vaccinatiegraad in Nederland is al een aantal jaren aan het dalen en bevindt zich momenteel ver onder de 92 procent. VVD-Kamerlid Judith Tielen benadrukt dat experts een vaccinatiegraad van 95 procent noodzakelijk achten om de verspreiding van gevaarlijke ziektes te voorkomen.
“Onze wet zorgt ervoor dat ongevaccineerde kinderen geweigerd moeten worden op de kinderopvang, zodat iedereen die daar komt, zeker weet dat ze beschermd zijn tegen nare infectieziekten,” aldus Tielen.
Impact van niet-vaccineren
Niet-vaccineren heeft gevolgen, zo waarschuwt Paulusma. Ouders die ervoor kiezen hun kind niet te vaccineren, moeten er rekening mee houden dat er in de toekomst geen plek meer zal zijn voor hun kind op de kinderopvang.
Ze verwacht dat deze maatregel bovendien een positief effect zal hebben op de vaccinatiegraad: “We zien in andere landen dat dergelijke maatregelen ouders aanzetten om hun kinderen alsnog te vaccineren.”
Zekerheid voor ouders
VVD-Kamerlid Judith Tielen is ervan overtuigd dat de nieuwe wet ouders meer zekerheid zal bieden. Volgens haar willen ouders die hun kinderen naar de opvang brengen, absolute zekerheid dat hun kinderen veilig zijn. Ze willen niet dat hun kinderen risico lopen op besmetting met ziektes zoals mazelen of kinkhoest.
“Deze zekerheid is voor veel ouders van groot belang,” legt Tielen uit. Dit kan volgens haar ook een doorslaggevende reden zijn om kinderen naar de opvang te blijven sturen.
Daarnaast lijkt de kinderopvangsector zelf positief te staan tegenover de voorgestelde wet. Tielen merkt op dat er veel steun is vanuit de sector voor deze maatregel. “Kinderopvangorganisaties zijn blij met de wet, omdat ze ouders dan de zekerheid kunnen geven dat hun kleintjes beschermd zijn tegen gevaarlijke ziektes,” aldus Tielen.
Toch is het wetsvoorstel een gevoelig onderwerp in de Tweede Kamer. Het moet nog voldoende steun verzamelen om aangenomen te worden. Als de wet door de Kamer komt, kan de maatregel in 2026 van kracht worden.