De Raad van State heeft bepaald dat alleenstaande mannelijke asielzoekers voorlopig niet meer van Nederland naar België mogen worden teruggestuurd. Deze beslissing wijkt af van de gebruikelijke regels binnen de Europese Unie, waarbij asielzoekers doorgaans teruggestuurd worden naar het eerste EU-land waar zij zich hebben gemeld.
Tekort aan basisvoorzieningen in België
België kampt met een ernstig tekort aan opvangcapaciteit voor alleenstaande mannen. Voor deze groep zijn basisvoorzieningen zoals bed, bad en brood niet gegarandeerd.
De Raad van State oordeelt dat dit tekort in strijd is met de mensenrechten. Daardoor moet Nederland de asielaanvragen van deze mannen zelf in behandeling nemen, ook als zij via België het land binnenkwamen.
Eerdere uitspraak teruggedraaid
In maart vorig jaar besliste de Raad van State nog dat terugsturen naar België wel mogelijk was. Destijds was de situatie voor alleenstaande mannen al “aan de slechte kant”, maar België beloofde verbeteringen in de opvangcapaciteit.
De bestuursrechter stelt nu dat deze beloofde verbeteringen niet zijn gerealiseerd en dat er geen uitzicht is op uitbreiding van opvangmogelijkheden.
Gevolgen voor asielbeleid
Deze uitspraak legt extra druk op het Nederlandse asielsysteem, dat al te maken heeft met volle opvanglocaties en lange wachttijden voor asielprocedures. Nederland zal voorlopig zelf moeten voorzien in de opvang en behandeling van deze groep asielzoekers.
Daarmee verandert de uitspraak niet alleen de werkwijze, maar benadrukt het ook de noodzaak voor structurele oplossingen binnen de Europese samenwerking.