De onderwijssector uit grote zorgen over de geplande btw-verhoging op schoolboeken. Het kabinet heeft weliswaar bijna 60 miljoen euro per jaar vrijgemaakt om de effecten op lesmateriaal voor basis- en middelbare scholieren te compenseren.
Toch blijft de compensatie voor mbo-studenten achter, vooral voor studenten van 18 jaar of ouder. Deze groep dreigt buiten de boot te vallen. Jongere mbo’ers krijgen slechts een gedeeltelijke compensatie, die volgens experts niet afdoende is.
’Onwenselijke drempel voor mbo-studenten’
Studentenorganisaties en de MBO Raad benadrukken dat de huidige plannen niet voldoende zijn om de stijgende kosten voor mbo-studenten te dekken. Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) sprak hierover met de Tweede Kamer.
Hij waarschuwde dat studenten al moeite hebben om rond te komen door stijgende huurprijzen en inflatie. „Studenten zullen een hogere rekening gepresenteerd krijgen”, benadrukte Karbache. Dit probleem komt bovenop de andere financiële uitdagingen waarmee studenten al te maken hebben.
Voor mbo-studenten jonger dan 18 jaar heeft het kabinet een extra 1,5 miljoen euro per jaar vrijgemaakt. Volgens Adnan Tekin van de MBO Raad is dit echter bij lange na niet voldoende.
„Boeken voor basisvaardigheden worden 12 tot 15 euro duurder, terwijl de compensatie slechts 6 tot 7 euro bedraagt”, verklaarde hij. Dit leidt volgens hem tot een ‘nieuwe onwenselijke drempel voor mbo-studenten van vandaag en morgen’. De kostenstijgingen treffen studenten hard, vooral degenen die financieel al op de grens zitten.
Breder verzet tegen btw-verhoging
De btw-verhoging raakt niet alleen het onderwijs, maar ook de cultuur- en mediasector. De Tweede Kamer bespreekt dit donderdag met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren. Kamran Ullah, hoofdredacteur van de Telegraaf, uitte zijn zorgen over de impact van de maatregel.
Hij waarschuwde dat de btw-verhoging op kranten van 9 naar 21 procent grote gevolgen kan hebben. Ullah vreest dat meer dan een half miljoen Nederlanders daardoor geen toegang meer hebben tot journalistiek.
“Wij zijn dé toegang tot de journalistiek naast de publieke omroep”, verklaarde hij. Hij maakt zich zorgen dat nieuwsdiversiteit gevaar loopt als abonnementen voor veel mensen te duur worden.
Eveline Aendekerk van de CPNB, de brancheorganisatie voor boeken, waarschuwde voor de negatieve gevolgen van de btw-verhoging. Volgens haar zal deze maatregel de inspanningen om de leesvaardigheid te verbeteren tegenwerken.
“Deze btw-verhoging ondermijnt de doelstelling om leesvaardigheid te verhogen,” verklaarde Aendekerk. Ook festivals dreigen in de problemen te komen door deze maatregel. Ronnie Degen, organisator van de Zwarte Cross, sprak zijn zorgen uit over de impact van de btw-verhoging op festivals.
Hij vreest dat festivals hierdoor alleen toegankelijk worden voor een kleine elite. “We moeten voorkomen dat festivals alleen voor de elite zijn,” benadrukte Degen.
Politieke verdeeldheid
Binnen de politiek is er veel verdeeldheid over de btw-verhoging. De oppositiepartijen zijn fel tegen deze plannen en vrezen dat ze de toegankelijkheid van sport, cultuur en media ernstig zullen beperken.
Ze vinden dat deze sectoren al onder druk staan en dat verdere financiële lasten schadelijk zullen zijn. De coalitiepartijen, daarentegen, benadrukken dat de verhoging noodzakelijk is om andere plannen te financieren.
Met de btw-verhoging wil het kabinet bijna 1 miljard euro ophalen. Dit bedrag is nodig om andere belangrijke overheidsprojecten te kunnen bekostigen. Daarnaast zal er nog eens 1,2 miljard euro gegenereerd worden door een hogere belasting op hotelovernachtingen.
Ondanks het verzet binnen de oppositie, lijken er binnen de coalitie wel mogelijkheden voor aanpassingen. D66 werkt samen met andere partijen aan plannen om de btw-verhoging op sport en cultuur terug te draaien.
De coalitie staat open voor dergelijke voorstellen, maar stelt als voorwaarde dat er een financiële dekking komt die voor alle coalitiepartners acceptabel is. Dit betekent dat de dekking ook voor partijen als de PVV, VVD, NSC en BBB aanvaardbaar moet zijn.
D66-Kamerlid Hans Vijlbrief zal de komende weken overleg voeren met de coalitiepartijen om steun te vergaren voor dit voorstel. Ook minister van Financiën Eelco Heinen gaat in gesprek met oppositiepartijen om mogelijke compromissen te bespreken.
Plaats een reactie