Tijdens Prinsjesdag maakte premier Dick Schoof een stevige belofte: “Alle Nederlanders gaan er komend jaar op vooruit.” Een uitspraak die de koopkracht van iedereen zou moeten verbeteren. Maar de realiteit is anders, aldus het Nibud. Vooral alleenstaande ouders en zelfstandigen lijken niet te profiteren van deze voorspelling.
Het Nibud waarschuwt dat alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering en kinderen tot 18 jaar geen enkele verbetering in hun koopkracht zullen zien. Daarnaast zullen zelfstandigen met een inkomen tot 50.000 euro zelfs 0,9 procent inleveren.
Harde realiteit voor Nasrien
Voor mensen zoals Nasrien uit Rotterdam is de conclusie van het Nibud weinig verrassend. Nasrien, moeder van vier kinderen waarvan twee meerderjarig, heeft al jaren te maken met financiële problemen.
Ondanks dat ze voor haar twee jongste kinderen nog kindgebonden budget ontvangt, zal haar koopkracht komend jaar niet stijgen. De stijgende kosten voor levensonderhoud en zorgverzekering zetten haar financiën steeds verder onder druk.
“De rijken worden rijker; de armen worden armer”, vertelt Nasrien aan Hart van Nederland. Deze gedachte houdt haar al jaren bezig, en de belofte van economische vooruitgang voelt voor haar als een loze kreet. Nasrien woont in Crooswijk en ervaart dagelijks de impact van het overheidsbeleid op haar gezinsleven.
Geen verlichting
Ondanks de recente installatie van een nieuw kabinet, blijft er voor Nasrien weinig hoop op verbetering. De verwachtingen waren hooggespannen, maar ze weet inmiddels beter. “We hadden gehoopt dat er vooruitgang zou zijn.
“Maar we weten dat dat er niet komt,” zegt ze. Nasrien’s situatie wordt niet alleen bepaald door het overheidsbeleid. Ze kampt ook met de erfenis van persoonlijke schulden.
Haar financiële problemen zijn voor een groot deel veroorzaakt door de schulden die haar ex-man achterliet. “Ik leef al 22 jaar met schulden die mijn ex-man veroorzaakte,” deelt Nasrien. Door deze schulden zit ze nog steeds in de schuldhulpverlening.
Medische problemen
Naast de financiële druk heeft Nasrien ook te maken met gezondheidsproblemen. Al jaren kampt ze met chronische pijn en ademhalingsproblemen. Pas recent is er een diagnose gesteld: sarcoïdose.
Dit heeft geleid tot blijvende beperkingen. “Ik heb al heel lang overal pijn en ben kortademig. De artsen namen me niet serieus, pas kort geleden werd ontdekt dat het dus sarcoïdose is”, aldus Nasrien.
Wie is verantwoordelijk?
De discussie over wie verantwoordelijk is voor de financiële situatie van mensen zoals Nasrien laait online flink op. Een reactie van Twitter-gebruiker @Mirjam152 toont de scherpe kritiek die vaak wordt gegeven: “Maf, hoe die mensen altijd vinden dat anderen verantwoordelijk zijn voor hun leven: ‘Het kabinet moet het oplossen.’”
De verdeeldheid tussen verschillende groepen in de samenleving is hiermee duidelijk zichtbaar. Waar de een empathie voelt voor gezinnen zoals dat van Nasrien, wijst de ander op persoonlijke verantwoordelijkheid. Hoe dan ook, de komende jaren zullen uitdagend blijven voor veel huishoudens, ondanks de mooie woorden die op Prinsjesdag werden gesproken.