Wat begon als een gezellige avond met vrienden in Scheveningen, eindigde voor journalist Pim Markering (31) in het ziekenhuis. Toen hij zaterdagavond probeerde tussenbeide te komen bij een ruzie op straat, kreeg hij een keiharde vuistslag in zijn gezicht. De gevolgen zijn ernstig: een dubbele kaakbreuk, een operatie en weken van herstel op vloeibaar voedsel. Toch zegt Pim dat hij zonder aarzelen opnieuw hetzelfde zou doen.
Geweld na poging tot bemiddeling
Op de bewuste avond drinkt Pim met bekenden een biertje op een terras in de Keizerstraat. Even na half elf duwt een luidruchtige groep jongeren zich door de menigte. Ze botsen expres tegen mensen aan en gooien zelfs een beker richting een oudere vrouw.
Pim en een vriend spreken de groep aan in een poging de situatie te de-escaleren, maar die poging slaat om in geweld.
Een van de jongeren geeft Pim’s vriend een klap in het gezicht en vlucht, maar keert even later terug met een terrasstoel. Hij smijt de stoel door de volle straat.
Wanneer Pim probeert in te grijpen, krijgt hij een vuistslag vol in zijn gezicht. “Ik dacht dat ik tanden kwijt was,” vertelt hij. In het ziekenhuis blijkt zijn kaak op twee plekken gebroken: onderaan en bij zijn oor.
Operatie en maandenlange nasleep
De schade is dusdanig ernstig dat er direct actie nodig is. In het ziekenhuis proberen artsen zijn kaak voorlopig te fixeren met een draad.
Twee dagen later volgt een operatie van anderhalf uur, waarbij platen worden aangebracht om de onderkaak bij elkaar te houden. Ook worden er schroeven en elastieken geplaatst bij de tweede breuk, waardoor hij zijn mond niet meer normaal kan openen.
“Mijn kaak zweefde letterlijk los,” vertelt Pim. Hij is opgelucht dat zijn tanden niet beschadigd zijn, maar het herstel zal intensief zijn. Artsen verwachten een genezingstijd van vier tot zes weken.
In die periode is hij volledig aangewezen op vloeibaar voedsel. “Ik kan geen vast voedsel eten en ben nu al klaar met die shakes. Maar ik ben blij dat het hierbij is gebleven.”
Nog altijd overtuigd van zijn actie
Ondanks de pijn en het ongemak heeft Pim geen spijt van zijn optreden. “Soms denk je wel: had ik maar mijn mond gehouden. Maar dat ben ik niet. Als ik zie dat ouderen belaagd worden, dan zeg ik iets.
Toen hij die stoel pakte, wist ik dat het mis kon gaan. Maar wegkijken kon ik gewoon niet.” Voor Pim voelt het als een principekwestie, zelfs als hij daarvoor moet boeten.
Onderzoek nog in volle gang
De dader is nog niet aangehouden. De politie doet momenteel buurtonderzoek in de Keizerstraat en vraagt getuigen zich te melden.
Pim heeft vanwege zijn ziekenhuisopname en de veiligheidsmaatregelen rondom de NAVO-top nog geen aangifte kunnen doen. Zodra zijn gezondheid het toelaat, is hij dat wel van plan. Hij hoopt dat de dader alsnog opgespoord wordt.
Pim deelt zijn verhaal om mensen te waarschuwen én aan te moedigen. Hij wil laten zien dat opkomen voor anderen moed vraagt, maar ook noodzakelijk blijft. “Je weet nooit hoe mensen reageren, maar je moet toch je stem laten horen als het uit de hand loopt.”