Minister van Landbouw, Femke Wiersma, heeft zich woensdag de woede van zowel coalitie- als oppositiepartijen op de hals gehaald. Ze weigert namelijk om direct een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen voor het verbod op veeprikkers. (zie video)
Dit terwijl een ruime meerderheid van de Kamer aandringt op snelle maatregelen om het dierenwelzijn te verbeteren. De houding van de minister zorgde voor zoveel frustratie dat Kamerleden de vergadering stillegden en dreigden zelf met wetgeving te komen als de minister haar standpunt niet zou herzien.
Kamerleden spreken zich fel uit
In ongekend harde bewoordingen uitten Kamerleden van de coalitiepartijen PVV, VVD en NSC woensdag hun ongenoegen. Ze beschuldigen de minister ervan de wensen van de Kamer te negeren.
Alle drie partijen benadrukken het belang van een spoedig verbod op veeprikkers. Deze apparaten dienen elektrische schokken toe aan dieren, bijvoorbeeld wanneer ze naar het slachthuis worden gebracht. Toch negeerde Wiersma deze signalen, evenals de oproepen van de oppositie.
Het enige Kamerlid dat Wiersma steunde was Cor Pierik van BBB, die beweerde dat veeprikkers verantwoord gebruikt kunnen worden en zelfs een vorm van fysiotherapie voor dieren zouden zijn. Deze uitspraak leidde tot hoongelach, vooral van de Dierenpartij en linkse partijen.
Debat leidt tot felle kritiek
Tijdens het debat bleef minister Wiersma vasthouden aan haar standpunt dat ze eerst overleg wil voeren met de sector. Ze verwees naar het regeerakkoord, waarin staat dat er geen extra regels bovenop Europese wetgeving komen.
Deze verklaring leidde tot frustratie bij PVV-Kamerlid Dion Graus, die het gesprek afdeed als een ‘non-discussie’. Ook Harm Holman van NSC liet zich kritisch uit over de minister: “Ik heb het idee dat de minister ons wel hoort, maar niet luistert.”
VVD’er Thom van Campen voegde eraan toe dat niet alles wat BBB niet prettig vindt, onder het regeerakkoord kan worden geschoven. Hij waarschuwde dat de Kamer zelf met een initiatiefwet zal komen als de minister blijft vasthouden aan haar standpunt.
Wiersma reageerde hierop door te zeggen dat het de Kamer vrijstaat om dat te doen. Ze benadrukte echter dat ze niet verplicht is om alle aangenomen voorstellen van de Kamer daadwerkelijk uit te voeren.
Minister zwicht na druk van Kamer
De houding van minister Wiersma zorgde uiteindelijk voor zoveel verbijstering dat de Kamer zelfs kort werd geschorst. Laura Bromet van PvdA/GL gaf aan dat het zinloos is voor de Kamer om aanwezig te zijn als de minister hun wensen naast zich neerlegt.
Na spoedoverleg tussen oppositie- en coalitiepartijen besloot Wiersma alsnog eieren voor haar geld te kiezen. Ze verklaarde niet ongevoelig te zijn voor het sentiment in de Kamer en gaf aan dat ze toch snel met het verbod op veeprikkers naar de Kamer zal komen. De verwachting is dat dit voorstel een ruime meerderheid zal behalen.
Plaats een reactie