Het leven is de afgelopen tijd flink duurder geworden. De oplopende gas- en energieprijzen en de aanhoudende inflatie maken het voor veel mensen steeds moeilijker om rond te komen. De overheid heeft in Nederland diverse regelingen getroffen om te helpen.
Toch blijkt dat veel mensen nog niet volledig op de hoogte zijn van de toeslagen waar zij mogelijk recht op hebben. Het loont daarom zeker om te controleren of je geen geld laat liggen. In dit artikel lees je meer over de verschillende toeslagen en hoe je ze kunt aanvragen.
Overzicht van de beschikbare toeslagen
Nederland biedt een breed scala aan toeslagen en tegemoetkomingen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Of het nu gaat om je inkomen, gezinssamenstelling, of woonsituatie, er zijn regelingen die ervoor kunnen zorgen dat je financiële lasten verlicht worden.
Veel mensen missen echter deze steun, simpelweg omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren en te controleren wat je mogelijkheden zijn.
Huurtoeslag
Als je in een huurwoning woont, kun je in 2024 mogelijk aanspraak maken op huurtoeslag. Deze toeslag kan oplopen tot maximaal €417 per maand, afhankelijk van je inkomen en de hoogte van je huur.
Om in aanmerking te komen, moet je huurprijs binnen bepaalde grenzen vallen en mag je inkomen niet te hoog zijn. Op de website van de Belastingdienst kun je eenvoudig een proefberekening maken om te zien of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel je kunt ontvangen.
Zorgtoeslag
De zorgpremies blijven stijgen, en in 2024 wordt een verdere verhoging van de maandelijkse zorgkosten verwacht. Voor mensen met een lager inkomen biedt de zorgtoeslag verlichting. Dit jaar kan de zorgtoeslag oplopen tot maximaal €154 per maand, afhankelijk van je inkomen.
Deze toeslag kan het verschil maken tussen moeite hebben met het betalen van je zorgverzekering of deze kosten makkelijker kunnen dragen. Controleer of je in aanmerking komt en vraag deze toeslag tijdig aan.
Heffingskortingen
Heffingskortingen worden automatisch verrekend met je inkomen of uitkering, waardoor je minder belasting betaalt. Een voorbeeld hiervan is de arbeidskorting, die direct wordt verrekend met je loon.
Ook zijn er kortingen die niet automatisch worden toegepast, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor werkende ouders met jonge kinderen.
Het is verstandig om na te gaan welke heffingskortingen voor jou van toepassing zijn. Op de website van de Belastingdienst kun je precies zien welke kortingen je kunt ontvangen en hoe deze worden verrekend.
Kinderbijslag
Voor ouders met kinderen zijn er verschillende toeslagen beschikbaar. Naast de kinderbijslag, die elke drie maanden wordt uitgekeerd, zijn er ook andere vormen van financiële ondersteuning, zoals de kinderopvangtoeslag.
Deze toeslagen helpen om de kosten van kinderopvang te dekken, zodat werkende ouders ontlast worden. Ook kunnen ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de toeslagen die specifiek voor jouw gezin gelden.
Hoe controleer je of je toeslagen misloopt?
Om het checken van je recht op toeslagen makkelijker te maken, biedt het Nibud de ‘Bereken Uw Recht’-tool aan op hun website. Hier kun je eenvoudig invullen wat jouw financiële situatie is en welke toeslagen je mogelijk misloopt.
Ook op de website van de Belastingdienst kun je alle informatie vinden over de beschikbare toeslagen en hoe je deze kunt aanvragen. Het is een kleine moeite die je veel geld kan opleveren.
Met deze regelingen probeert de overheid de financiële druk op huishoudens te verlichten. Veel mensen kunnen hiervan profiteren, mits ze op tijd actie ondernemen. Zorg dus dat je niet onnodig geld laat liggen en controleer vandaag nog of je recht hebt op een van deze toeslagen.